donderdag 24 februari 2011

Een goed gesprek over de functie van de bibliotheek

Vanochtend hadden Hanneke Idema, onze sectormanager Publieksdiensten en ik een afspraak met een vertegenwoordiging van de Wijkvereniging Oudorp. Die voeren actie tegen de bezuinigingsplannen om de vestiging Oudorp te sluiten. Mooie affiche met BOMB er op (Bibliotheek Oudorp Moet Blijven), die een ieder die tegen sluiting is achter zijn raam kan hangen. En ze zijn een handtekeningenactie begonnen.

Onze vestiging in Oudorp zit nu in een alleenstaand pand.
Op een plein waar ook een winkelcentrum en een gezondheidscentrum zitten, aan de westkant van de totale wijk. Aan de oostkant van de wijk zit het "oude" Oudorp, waar ook nog winkeltjes zitten en een aantal verzorgingshuizen. Aan de westkant zitten hoge flats, waar een aantal taal- en kansarme burgers wonen. Een bibliotheekvoorziening in die wijk heeft dus wel een functie. Er wordt al een aantal jaren gesproken over sloop van het winkelcentrum, sloop van de bibliotheek en dan nieuwbouw op dezelfde plek terug. En dus ook een nieuwe bibliotheek terug.

Nu in de bezuinigingsdiscussies komt de vraag op of dat nog wel zou moeten, die vernieuwde bibliotheekvestiging. In de discussies van de politiek, in de raadscommissie, geeft men aan dat men wel wil dat de bibliotheek blijft in de wijk, maar dat ze het dan hebben over de functie. Voor de bewoners is dat een plan waar ze grote vraagtekens bij zetten.

De bibliotheek moet een zelfstandige vestiging blijven, vinden zij. Als je in het wijkcentrum gaat zitten of in een school verlies je 'smoel'. Het loopje naar de bibliotheek op de punt van het nieuwe winkelcentrum is een hele logische, als we naar het wijkcentrum moeten (ietsje terug aan de overkant van de straat) of naar een school (twee straten verder), dan is de logische loop er uit. Of dat waar is weet ik niet.

Wat ik opvallend vond was dat ze een heel duidelijk beeld hadden van de bibliotheek, en de functie die wij vervullen in de wijk. "Je komt er je boeken halen, je krantje lezen en een praatje maken. Ze halen er hun informatie. Kinderen moeten een bibliotheek dichtbij hebben, naar de stad is te ver. Kinderen leren op school lezen, maar ze moeten thuis kunnen oefenen met wat ze in de bieb hebben geleend. De bieb heeft computers die beter en sneller zijn dan die van veel mensen thuis. Als je een smalle beurs hebt kun je wel naar de bieb, maar niet zelf al die boeken kopen of een computer kopen." Kortom de functie van de bibliotheek was zonder dat Hanneke of ik iets hoefden aan te geven volstrekt helder voor deze mensen. In hun woorden kwam onze doelstelling er zo uitgerold: vrije toegang tot informatie, educatie en cultuur. De bibliotheek draagt bij aan sociale cohesie.

En verder zeiden ze, is het vreselijk belangrijk dat de bibliotheek in het winkelcentrum terug komt omdat er dan meer mensenstromen zijn, die bijdragen aan de veiligheid 's avonds op het plein. Ze waren met z'n vieren een stevige ambassadeursgroep voor de bibliotheek.

We hebben ze verteld dat we blij zijn met hun steun. En tegelijkertijd ook vertelt voor welke opdracht wij staan. 10% bezuinigen en geen loon- en prijscompensatie voor de komende 3-4 jaar levert een bezuinigingsopdracht over heel Kennemerwaard van ca. € 1-1,5 miljoen op. Een forse taakstelling. Dat kan niet anders gerealiseerd worden dan door stevige keuzes te maken. Om te verwachten dat we dat extra aan inkomsten gaan binnenhalen is irreeel. We zullen dus echt dingen moeten afstoten, of verminderen. Maar met het besef dat onze klanten, de mensen in de wijken heel goed weten wat een bibliotheek betekent in een wijk ga ik gesterkt aan het werk om ons verhaal bij politiek, ambtenaren, scholen, instellingen en mogelijke sponsoren te vertellen.

4 opmerkingen:

 1. Wat een droombewoners hebben jullie daar in Ouddorp! Die houden jullie toch wel goed in ere hoop ik.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @tenaanval jazeker! we zijn erg blij met hun steun en we hopen dat ze een stevige politieke snaar raken. Ik hoop alleen wel dat er dan ook een lager bedrag uitkomt voor de bezuinigingen. En overigens hebben we als Kennemerwaard wel zo onze contacten in Zeeland, maar is het nog steeds Oudorp ipv Ouddorp ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja, ik zag die typefout later ook.... Ouddorp is overigens nog net Zuid-Holland. Stonden we ook met de bibliobus, vandaar dat ik weet. Maakt het een extra stomme fout :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @tenaanval. 't overkomt de allerbesten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen