dinsdag 2 december 2014

Onderzoek maatschappelijke waarde, maak het breed!

Ik zat bij de presentatie van het nieuw meerjarenbeleidsplan van de OB Amsterdam. De presentaties van Frank Huysmans en van Tom Kniesmeijer waren een feest van herkenning. Bevestiging van trends die door heel veel bibliotheken al zijn herkend en erkend, en waar op in wordt gespeeld. Daarna kwam de presentatie van Martin Berendse, ook daar een herkenbaar verhaal. De bibliotheek midden in de samenleving, knooppunt in de wijk.  Daarnaast, wellicht voor veel bibliotheken te hoog gegrepen, wel passend voor Amsterdam een digitale ambitie, een mooi verhaal dat klopt voor zover ik de Amsterdamse setting ken. Ik moet het plan nog lezen, dus helemaal zeker weet ik het nog niet. Het enthousiasme van Martin Berendse voor zijn organisatie en de ambitie die uit zijn verhaal sprak was mooi om te zien en stemt de burger optimistisch ;-)

Tijdens een van de presentaties werd verteld dat het SIOB bezig is met een onderzoek naar welke gegevens nodig zijn om de maatschappelijke waarde van de bibliotheek aan te tonen. En dat ze er over dachten de OBA als pilot te nemen. Dat zou ik heel erg jammer vinden als dat zou gebeuren. Niet omdat ik het de OBA niet gun, maar omdat ik denk dat dit onderzoek breder moet worden ingezet. 


Ik wil met klem het SIOB oproepen om niet alleen de OBA te kiezen voor dit onderzoek. Om een aantal redenen: 
1. Martin Berendse vertelde dat ze waarschijnlijk de komende jaren de nullijn krijgen van de gemeente Amsterdam, dus geen kaalslag zoals zoveel collega's voor hun kiezen krijgen. Blijkbaar is het verhaal van de OBA sterk genoeg.
2. Blus waar de brand is. Zoek een bibliotheek waar die maatschappelijke waarde ter discussie staat, in de plattelandsgebieden. Neem Gelderland Zuid, Rivierenland, KopgroepBibliotheken, AanZet, Midden-Brabant, Noord-Oost Brabant. Help hen om hun raadsleden in die vele gemeenten waarmee ze te maken hebben een goed onderbouwd verhaal te geven, voor zover ze dat al niet hebben. 
3. Erken dat er meer bibliotheken zijn dan de grote stadsbibliotheken zoals de OBA. Als je werk wilt maken van dat netwerk van bibliotheken moet je inzetten op dat netwerk. Dat strekt zich uit van Maastricht tot Den Helder, en van Groningen naar Middelburg.  Het bibliotheekwerk in de plattelandsgebieden heeft deze ondersteuning minstens zo hard nodig als de stad! 
4. Zet een nieuwe trend! Erken de verschillen in het bibliotheekwerk, en doe er je voordeel mee. Probeer bij pilots, nieuwe ontwikkelingen minimaal twee bibliotheken te betrekken. Een stadsbibliotheek en een plattelandsbibliotheek. Zo kun je betere producten ontwikkelen en help je het netwerk sterker te worden.

6 opmerkingen:

  1. Erna,
    je oproep is niet aan dovemansoren gericht maar komt te vroeg en is eigenlijk overbodig. Om twee redenen: (1) dat ik (als betrokkene bij het onderzoek) de OBA heb benaderd, sluit niet uit dat het instrument ook elders zal worden getest. We kijken dus zeker ook naar andere bibliotheken, maar… (2) omdat het om een test gaat, ter verbetering van een instrument dat uiteindelijk in definitieve vorm bij alle bibliotheken, groot en klein, stads en plattelands, kan worden ingezet, is het wellicht niet nodig en zelfs contraproductief (het kost meer tijd en geld, zonder dat het netto meer inzichten oplevert) om het op meerdere plekken te gaan uittesten. Of dat zo is, daar zijn we nog niet uit, maar we bekijken alle opties.

    Uit je betoog maak ik op dat je verwacht dat al in de testfase uitkomsten naar voren zullen komen waar de OBA en eventuele andere testlocaties al iets aan zullen hebben. Dat sluit ik zeker niet uit, maar het kenmerk van een test is dat die kan mislukken. Simpelweg omdat je in de ontwikkelfase niet alle mogelijke beren op de weg kunt voorzien. Pas als de testfase is afgesloten, weten we of het instrument valide en betrouwbare inzichten oplevert en dus kan bijdragen aan 'een goed onderbouwd verhaal', zoals je schrijft. Of het een goed idee is om bibliotheken die het financieel moeilijker hebben te belasten met een test waarvan lang niet zeker is dat die de door jou gewenste 'ondersteuning' biedt aan het verhaal richting de wethouder, laat ik in het midden.
    groet Frank






    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Frank nou mooi dat ik te vroeg roep ;-) Dat doe ik liever dan te laat. Mijn pleidooi is vooral op verbreding gericht en het is goed om te horen dat alle opties nog worden bekeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Frank Op ieder congres horen wij dat we moeten leren en durven te falen, dat juist vallen en opstaan en leren van mislukkingen bij het creatieve en innovatieve proces hoort. Werken zonder vangnet en ook zonder garantie. Op dit moment is alles wat wij doen een beetje een test, of niet? Ja, de gewenste ondersteuning kan tegenvallen, maar ook dat levert belangrijke gegevens op. Een breder onderzoek kan data opleveren m.b.t. verschillen en overeenkomsten in de toekomstige taken van bibliotheken in steden en op het platteland. Als de test in Amsterdam mislukt, kan hij b.v. in Zeeland wel degelijk meerwaarde opleveren, of andersom. Daar zullen wij nooit achter komen als een test na slechts 1 pilot op 1 locatie als 'mislukt' verworpen zal worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Fabiola, voordeel van de OBA als testlocatie is dat het een netwerk van 25 vestigingen heeft, ook in Oudekerk a/d Amstel trouwens, en dat het een stad is met op diverse relevante dimensies zowel uitschieters naar boven als beneden. Dat laat onverlet dat een test in een plattelandsgebied waardevolle extra informatie kan opleveren. Eerder in dit project is om die reden zowel in Den Haag en in Zuid-Holland-Zuid-Oost kwalitatief onderzoek verricht. Alleen: met die test alleen zijn de bibliotheken nog niet geholpen; het zal om de uiteindelijke, verbeterde versie gaan. Dat daaraan zoveel behoefte is, maakt ons één ding duidelijk: failure is not an option! ;-)

      Verwijderen
    2. My 2 cents...

      "Maar mijn mening is ook dat je beter ergens mee kunt beginnen en falen, dan alles uitdokteren en dan alsnog falen."

      https://twitter.com/patrick23dingen/status/536980875767205888

      Verwijderen
    3. @Frank: Als ik Erna goed begrijp krijgt Amsterdam de komende jaren de nullijn van de gemeente, wat ik ze van harte gun. En dat maakt, met alle respect voor 'diverse relevante demensies' binnen de testomgeving, toch een cruciaal verschil met bibliotheken die mijns inziens SEH gevallen zijn. Bij het in de praktijk brengen van de uiteindelijke verbeterde versie zouden deze bibliotheken zomaar verdwenen kunnen zijn en met hen de laatste nog bemenste balie van maatschappelijke en verbindende waarde.

      Verwijderen