maandag 10 januari 2011

Workshop 37 manieren om te bezuinigen


Vandaag zaten met ons managementteam, aangevuld met onze p&o-er Maarten Laros, met Mark Deckers van de Blauwe Brug om tafel. Een workshop '37 manieren om te bezuinigen', in een snelkookpan in een dag bedenken hoe we de dreigende bezuinigingen het hoofd kunnen bieden.

Een heel erg slim programma waarin we aan de hand van onze beleidslijnen, die wij voor het gemak al in 2010 in een meerjarenbeleidsplan hebben opgeschreven, keuzes maakten. Een plan de campagne voor de lange termijn, en dan daaruit destilleren wat je op de korte termijn moet doen. En wie je daar bij moet betrekken. Raad van toezicht, politiek, personeel, partners etc.

We hebben ook een aantal parallellen getrokken met bedrijven die we goede businessconcepten vinden hebben. Als we dat dan vertalen naar onze bibliotheek, wat zou dat dan betekenen? Leuke ideeen, met vergaande consequenties. Spannend en uitdagend.
We zijn met een paar goede ideeen geeindigd, en morgenochtend denken we er over door met elkaar, dit keer zonder Mark. In het vertrouwen dat we er ook op eigen kracht een doorvertaling aan kunnen geven. De toekomst wordt steeds helderder.

5 opmerkingen:

 1. Om nieuwsgierig van te worden, dit prikkelende stuk over bezuinigingen. Of liever over bezuinigingen zo goed mogelijk pareren. Vooral dat steeds meer helder worden van die toekomst lijkt een mooie horizon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed. Mark komt gelukkig ook nog bij ons langs op de Noordwest Veluwe, want bezuinigen moeten we helaas allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Granny: ik zal er meer over vertellen in de personeelsbijeenkomst in februari
  @Bas : 't is echt een leuke workshop! Je komt er geprikkeld en enthousiast uit, wel moe en met een boodschappentas vol met opdracht aan je zelf en je organisatie. Maar vooral met het idee dat je zelf weer aan het roer staat, dat je de toekomst zelf mee bepaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op naar morgenochtend en dan: to infinity and beyond!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @kaldenbach: zeker! En daarna als zendelingen de boodschap verspreiden;-)

  BeantwoordenVerwijderen