zondag 23 januari 2011

De heelmeesters/Abraham Verghese

Ik neem als echte bibliothecaris natuurlijk altijd een paar boeken mee op vakantie. Op wintersport altijd voldoende voorraad om een eventuele blessure uit te kunnen zitten, of een week vol sneeuw. Ik had zelfs een aantal titels op mijn IPad gedownload, voor het geval dat... Het weer zat niet mee (het was goed), en weliswaar mijn knie licht verdraaid, maar niet zodanig geblesseerd dat er veel gerust moest worden. Kortom het aantal gelezen boeken op deze vakantie beperkte zich tot 2. De eerste was De heelmeesters van Abraham Vergehese.

Een lijvige roman over een eeneiige tweeling, die opgroeit in het Addis Abeba onder Haile Selassie. Marion en Shiva, zonen van een non, zuster Mary Joseph Praise en dokter Thomas Stone. Bij hun geboorte sterft hun moeder in het kraambed en hun vader die zichzelf schuldig voelt over de dood van zijn geliefde vertrekt met de noorderzon.

Marion en Shiva worden opgevoed binnen de muren van met missieziekenhuis door Hema, een Indiase vroedvrouw en gyneacologe en door Ghosh, een Indiase chirurg die de taken van Thomas Stone overneemt. Marion en Shiva groeien in hun kinderjaren redelijk zorgeloos op, spelen veel met Genet, dochter van een van de Ethiopische hulpen van het ziekenhuis.

De twee broers verschillen, maar kunnen niet zonder elkaar. Ze kennen elkaar erg goed. Als ze groter worden blijken de broers toch qua karakter zeer van elkaar te verschillen. Uiteindelijk draait het op een dramatische breuk tussen de twee broers uit door de liefde die Marion koestert voor Genet, een bijna hoofse liefde. Shiva kijkt daar heel anders naar en ontmaagt Genet, omdat zij het graag wil en zichzelf niet wil 'sparen' voor Marion. Marion kan het Shiva niet vergeven, omdat Genet voor hem niet meer betekent dan de zoveelste vrijpartij, hoeveel hij op broederlijke wijze dan misschien ook houdt van Genet.

Marion besluit na de dood van Ghosh, en door de oplopende politieke spanningen tussen Ethiopië en Eritrea naar de Verenigde Staten te vertrekken om zich daar verder te bekwamen als arts. Shiva blijft in Addis Abea in het missieziekenhuis als vrouwenarts.

Marion komt terecht in een ziekenhuis in een achterbuurt van New York, waar hij zijn opleiding tot chirurg zal volgen. Op een dag, als hij assisteert tijdens een operatie waarbij het slachtoffer van een ernstig ongeval wordt geopereerd komt hij zijn vader tegen. Er staat een team van chirurgen als aasgieren te wachten op het mislukken van de lastige operatie. Mocht de patiënt overlijden worden de organen weggehaald door een team medici uit Boston. Marion staat te assisteren terwijl zijn leermeester Deepak probeert het leven van de jongen op de operatietafel te redden. Ineens staat de leider van het Bostonse gezelschap naast hen en becommentarieert de operatie. Het lukt Deepak de jongen te redden, met ingewikkelde ingrepen. De bezoekende arts wordt door Deepak herkend als Thomas Stone, wereldbefaamd leverchirurg, de vader van Marion.
MarionzZoekt vervolgens contact met zijn vader. Hij wil weten of zijn vader een brief heeft die zijn moeder Mary Joseph ooit aan hem heeft geschreven. Thomas, een man die nooit heeft geleerd zijn emoties te tonen, weet niet goed met zijn zoon om te gaan. Hij vertelt hem wel zijn levensverhaal, waardoor Marion meer begrip voor hem krijgt al vergeeft hij hem niet.

Achter de schermen treedt Thomas op voor het ziekenhuis waar Marion en Deepak werken. Het stond op de nominatie om gesloten te worden omdat er onvoldoende geschoold personeel was. Door de invloed van Thomas Stone mag het ziekenhuis blijven en wordt er een uitwisselingsprogramma opgezet tussen het sjieke Bostonse en het achterbuurt ziekenhuis in New York.
Marion maakt zijn opleiding af.

Dan komt zijn verleden hem weer in halen. Genet staat voor zijn deur. Ziek en net vrij uit de gevangenis. Hij wil haar niet binnen laten, maar kan het toch niet laten. Ze vertelt hem haar relaas en biedt ook haar excuses aan voor het feit dat hij door haar Ethiopië moest verlaten. Marion verzorgt haar, terwijl ze met koorts veroorzaakt door tbc in bed ligt. Die nacht vrijen ze, en wordt Marion ontmaagd. Na drie dagen verdwijnt ze, zonder spoor na te laten.

Zes weken nadat Genet is vertrokken wordt Marion doodziek. Genet bleek ook hepatitis B te hebben, en ze heeft hem besmet. Marion is zo ernstig ziek dat Deepak vreest voor zijn leven. Thomas Stone stuurt een bericht naar Shiva en Hema dat ze over moeten komen. Uiteindelijk is het Shiva die met een daad van ultieme liefde het leven van zijn broer redt.

Het is vlot lezend boek, een fictief verhaal gebed in historische feiten over bv Ethiopië en geneeskunde. Tussen de regels door lees je kritiek op gezondheidszorg in Afrika, op de manier hoe genitale verminkingen van vrouwen desastreuze gevolgen heeft. Over hoe rijke ziekenhuizen in de V.S. organen weghalen uit de ghetto's, een macabere vorm van lijkenpikkerij.
Er zit in het boek een mooie verwevenheid van culturen, zoals de schrijver zelf waarschijnlijk ook in zich verenigt. Van India, Ethiopië en de V.S. En van katholicisme, hindoeïsme en atheïsme, geloof in geneeskunde en in het hogere verbonden zijn van mensen. Geen verhaal waarin alles zo maar goed komt, wel een verhaal waarin alles in een cirkel van leven rond draait en met elkaar verbonden is. Voor liefhebbers van verhalenvertellers zonder dat t zoetsappig is. Een John Irving in de leer ;-)

(omslag De bezige Bij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten