Hoe mediawijs ben ik?
Ja, dat is een goede vraag. Ik denk dat ik redelijk op de hoogte ben van de 'oude' 23 dingen. Ik gebruik een aantal zaken, daar heb ik in een eerder blog al over verteld. Als ik naar een aantal nieuwe termen kijk van de verdiepdingen dan komt de gedachte "EEEEHhhh???!!!" bij mij op. De wereld, de mediawereld, verandert razendsnel, en het kost me echt moeite om alles bij te fietsen. Toch denk ik nog steeds dat ik redelijk bij ben. Ik lees met graagte de blog van Edwin Mijnsbergen, en ik volg sinds kort ook de tweets van Frankwatching. En ik volg de rubrieken in m.n. de Volkskrant over ontwikkelingen op het weg. Daarmee hoop ik weliswaar niet als early adapter, maar op z'n minst als goede volger na de eerste pioniers mee te kunnen praten over wat belangrijke ontwikkelingen zijn.
Mediawijs in Alkmaar
Toen vorige week de knokpartij tussen leerlingen van twee verschillende scholen in Alkmaar plaatsvond, stonden er berichten in de krant dat er toe opgeroepen was via sms, Hyves en Twitter. Reactie van sommige scholen was om Twitter of Hyves te verbieden. Dat helpt volgens mij niet. En treffend vond ik dat een voorlichtingsavond op één van de scholen was afgelast ivm te weinig belangstelling. Op een van die scholen ga ik binnenkort praten over Biebsearch, mediawijsheid lijkt me een goed en actueel onderwerp om aan te snijden.
Activiteit in de week van mediawijsheid (of eerder)
Wij werken als bibliotheek al een tijdje samen met het Noord Hollands Dagblad. Meestal rondom lezingen, of zoals afgelopen week rondom de gedichtendag met een wedstrijd. Ik sprak bij de prijsuitreiking van de wedstrijd één van de redacteuren. Of ik nog niet iets wist, een thema om rondom samen te werken. Ik heb hem het voorstel gedaan om een groep van lezers te laten oefenen met 23 dingen, lezers die geen idee hebben wat er allemaal op het web gebeurt en kan. Dat ze er over kunnen bloggen op hun site en op onze site, dat we er een aantal workshops aan kunnen hangen, met uitleg aan hun lezers en aan onze klanten. De bibliotheek zal een aantal coaches leveren, zodat de lezers ook terecht kunnen met hun vragen bij een expert. Dat er ook korte artikelen aan gewijd kunnen worden in de fysieke krant. Hij ging er over nadenken. Ik hoop dat hij er wat in ziet, en anders gaan we het 'gewoon' zelf doen.
23Dingen o.i.d. voor bibliotheekgebruikers: helemaal voor (drie keer raden wie er wel wil coachen:))
BeantwoordenVerwijderen@angel: staat genoteerd
BeantwoordenVerwijderenDe plant in jou heeft zijn werk weer gedaan. Wat een goed idee van je! Ik zie het al helemaal voor me. Naast Angel als coach zijn er misschien wel heel bijdehante, uiterst web 2.0-handige lezers die willen helpen coachen (co-creatie)?
BeantwoordenVerwijderen@Granny sommige planten groeien op arme grond, dus bij slechte omstandigheden ;-) ik wacht nog op een brainwave voor een idee dat geld op levert... Ik denk aan iets met zelfstandige professionals en onze wifi... Ik broed nog
BeantwoordenVerwijderen