vrijdag 11 december 2020

Voetbalclub en bibliotheek een logische combinatie?

Dat voetbalclubs en bibliotheken een prima combinatie vormen weten we al sinds ze in Groningen de start hebben gemaakt met Scoor een boek! wat nu al door een flink aantal bibliotheken met andere voetbalclubs is opgepakt. Ook bij Kennemerwaard hebben wij een samenwerking met AZ. Eerst begonnen met inzet van spelers of de trainer als voorlezers tijdens de Nationale Voorleesdagen. Na een aantal jaren volhouden en met de inzet van wethouder Elly Konijn en destijds trainer John van der Brom kregen we ook voet aan de grond om met Scoor een boek! aan de slag te gaan.

Sinds 2018 zijn we ook met AZ als partner aan de slag rondom e-sporten en dan meer specifiek rondom gamen. We hebben eerst een pilot uitgevoerd en daarna zijn we met subsidie van de gemeente Heerhugowaard aan de slag gegaan bij 19 basisscholen in deze gemeente. Vandaag mochten we voor de wethouder Onderwijs en Jeugdzorg van de gemeente Alkmaar, diezelfde Elly Konijn en twee van haar ambtenaren ons project Level Up! presenteren.


Twee medewerkers van de marketingafdeling van AZ en onze eigen fondsenwerver hielden een vlammend betoog. AZ vertelde dat ze maatschappelijk betrokken bezig willen zijn en dat ze met dit project kinderen op een bewuste en gezonde manier willen leren omgaan met gamen. Voor de bibliotheek geldt dat dit project aansluit bij onze doelstelling om kinderen 21ste eeuwse vaardigheden aan te leren. Een directeur van 3 basisscholen sloot aan om te vertellen hoe graag hij dit programma zou willen toepassen op zijn scholen. Level Up! heeft in de korte tijd dat het draait zelfs al de attentie getrokken van de cybercrime afdeling van de regionale politie. De politie levert een bijdrage aan het project door in één van de modules informatie te geven over de duistere kant van gamen. Dat kun je een kwaliteitskeurmerk noemen zou ik zeggen als de politie zo wegloopt met je project.

Level Up! verloopt in drie fasen. Fase 1 is een introductie voor leerkrachten en ouders om hen bewust te laten worden wat gamen is en bij hen ook meer begrip en betrokkenheid op te wekken. Veel ouders staan wel langs de lijn als hun kind aan het sporten is maar spelen nooit een game met hun kind. Dan weet je als ouder ook niet wat het is en is het ook lastiger om met je kind een gesprek aan te gaan over gamen.

In fase 2 zitten vijf lessen voor de leerlingen. Daarin komen ze meer te weten over veilig gamen, over hoe je het leuk kunt houden en met welke gevaren je te maken kunt krijgen. Ze krijgen allerlei opdrachten die ze dan uit moeten zoeken. In fase 3 zit een challenge, het is tenslotte wel een soort game ;-) waarbij de beste klassen een bezoek aan AZ kunnen winnen. De winnende school of klas komt dan voor een slotactiviteit naar het stadion waar ze kennis maken met de e-sporter van AZ en ze digitale en sportieve activiteiten uitvoeren.

Hoe effectief het lesprogramma is wordt door AZ en de bibliotheek gemonitord door na afloop een vragenlijst aan ouders, leerkrachten en leerlingen mee te geven waarin hun ervaringen worden bevraagd. Dat de gemiddelde score een 8,9 is qua tevredenheid stemt tot grote tevredenheid. Met zo'n score kan de wethouder vast onze subsidieaanvraag voor dit project niet weigeren ;-) 

Voetbalclub en bibliotheek samen? Een gouden combinatie zou ik zeggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten