Vandaag 2 augustus bracht Samira Rafaela, Europarlementariër namens
D66 een werkbezoek aan bibliotheek Kennemerwaard. Zoals sommigen misschien weten ben ik betrokken bij Public Libraries 2030, een lobby-organisatie in Brussel voor bibliotheken. Natuurlijk begint lobbyen lokaal, zorgen dat je lokale politici goed op de hoogte zijn van wat bibliotheken doen. En ook op provinciaal en nationaal niveau is het bijzonder belangrijk dat politici en andere beslissingsmakers weten welke invloed bibliotheken (kunnen) hebben op de levens van inwoners. Brussel lijkt dan ver van ons bed, en niet de moeite waard om daar energie in te steken lokaal.
Samira Rafaela op bezoek bij Bibliotheek Kennemerwaard |
Ik kijk daar iets anders tegen aan. In alle politieke en bestuurslagen die ons kleine stukje wereld kent is bekendheid met ons werk essentieel. In Europees verband worden er grote projecten opgepakt waar bibliotheken een rol in kunnen spelen, mits ze daar ook voor gezien worden. En dat kan alleen als de politici ook weten welke capaciteiten er aanwezig zijn onder bibliotheekmedewerkers en vooral ook welk bereik bibliotheken hebben, 70 miljoen bezoekers in Nederlandse bibliotheken(!). Daarom waren wij heel erg blij en verheugd dat mevrouw Samira Rafaela bij ons op werkbezoek kwam. Leuk is ook dat zij vlak uit de buurt komt, ze is opgegroeid in Uitgeest. In het het gesprek dat we met elkaar voerden gaf ze aan dat ze heel goede herinneringen heeft aan de bibliotheek als een veilige plek waar het goed toeven is. Dat haar moeder vroeger wel eens naar de bibliotheek moest bellen om te horen of haar dochter daar nog was. Kijk, dat zijn herinneringen waar je warm van wordt, en waar wij met onze verhalen van de bibliotheek nu goed op aan kunnen haken.
Onze medewerkers zijn met
haar in gesprek over de rol van de bibliotheek
op het gebied van educatie, bestrijding en voorkoming laaggeletterdheid,
digitale geletterdheid, eenzaamheidsbestrijding. Mevrouw Rafaela gaf aan dat
zij bibliotheken een belangrijke pijler voor inclusie in de samenleving vindt.
Volgens haar zou breder bekend moeten worden dat bibliotheken veel betekenen in
het sociaal domein en op het gebied van ondersteuning van het onderwijs, naast
activiteiten voor cultuur. Laat dat nou net zijn waar we lokaal onze gemeenteambtenaren en politici steeds op wijzen. Dus heel fijn als een Europarlementariër dat onderschrijft.
Aan het eind van het bezoek konden we mevrouw Rafaela melden dat in het najaar er in het Europees Parlement in
het kader van de EU Codeweek een evenement plaats vindt, waaraan ook medewerkers van
bibliotheek Kennemerwaard een bijdrage zullen leveren met activiteiten uit de
Coderdojo’s. Natuurlijk hebben we haar alvast hiervoor van harte uitgenodigd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten