vrijdag 17 mei 2013

Een consistent verhaal


Een consistent verhaal

Deze week zit ik in Milaan voor een vergadering en conferentie van de EBLIDA. Een van de onderwerpen daar is hoe je het best lobbyen kunt. Ongeacht het onderwerp blijkt dat iedereen worstelt met hoe je dat nou precies doet.

Dan blijkt dat het hebben en houden van een consistent verhaal heel erg belangrijk is. Voor het Europese verhaal: bij de EU, bij het parlement, bij de commissarissen. Dat verhaal over bv het belang van bibliotheken, van het aanpassen van copyright law moet ook ondersteund worden door een nationale lobby. Door de nationale bibliotheekorganisatie; bij de minister, bij de parlementsleden. En het moet bekend zijn de leden van de nationale bibliotheekorganisaties, zodat ook op lokaal niveau, provinciaal niveau ondersteund kan worden welke lobby boodschap er verkondigd wordt.

Uiteindelijk werkt het ook zo in je lokale situatie. Zorg dat je je verhaal intern goed verteld, zodat dit ook door je eigen mensen ondersteund  wordt als jij extern je verhaal doet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook wel eens moeilijk vind, intern iedereen goed op de hoogte houden.
We geven elke keer als we een MT-vergadering hebben gehad, een communiqué uit. Daarin melden we wat we hebben besproken en wat we hebben besloten. We hebben regelmatig personeelsbijeenkomsten waarin we over de ontwikkelingen spreken. Vorig jaar ben ik langs de vestigingen geweest om te praten over de stand van zaken rondom het beleidsplan. En in de halfjaarlijkse gesprekken met de medewerkers zijn doelstellingen onder andere onderwerp van gesprek.

Nu blijkt uit ons medewerkers onderzoek dat toch een aantal medewerkers geen idee heeft over wat de doelstellingen zijn, wat nut en noodzaak zijn, een te grote afstand ervaren tussen de medewerkers en het management. En dus zullen we daar iets aan moeten gaan doen. Niet alleen door mij. Ook door het managementteam. Door teamleiders. En door medewerkers zelf! Want als je iets niet weet, en je vindt het belangrijk moet je er ook gewoon naar vragen.
Een terugkerend onderwerp op de agenda. Hoe staan de prestatiegegevens er voor in relatie tot het beleidsplan, tot de doelstellingen. Het bespreekbaar maken en het zichtbaar maken. Er valt nog weer veel te winnen op dat terrein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten