maandag 2 januari 2012

Een lang gekoesterde wens wordt vervuld

Vanaf vandaag is bibliotheek Alkmaar Centrum elke werkdag van 9 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds geopend, en op zaterdag van 10 tot 5 uur. Een langgekoesterde wens van ons publiek en onze medewerkers wordt nu vervuld.
Het is grappig om te zien hoe de dingen gaan. Toen ik vijf jaar geleden in Alkmaar kwam werken was de bibliotheek op maandag de hele dag gesloten. Op de andere dagen gingen we om 11 uur open. De maandag was de dag waarop er veel vergaderd werd, waarop de klassenbezoeken werden gepland, net als op de tijdstippen voor 11 uur op de andere dagen.

In 2007 gingen we in gesprek met de gemeente over het huisvesten van het WMO-loket in de bibliotheek. Wij wilden dat graag, omdat we hierin kansen zagen onze informatierol verder aan te vullen. De gemeente zag er wel brood in want de bibliotheek trekt erg veel publiek, op deze vestiging zo'n kleine 400.000 bezoekers. De bibliotheek is laagdrempelig en zo kan het WMO-loket makkelijk klanten trekken die de afzonderlijke instellingen misschien niet zal trekken. De samenwerking werd beklonken en dus ging de bibliotheek elke dag om 9 uur open. Op maandag bleef dat beperkt tot 12 uur, want het lukte ons nog niet om de bezetting zo op orde te krijgen dat we de hele dag open konden. Maar dat bleef wel in ons achterhoofd zitten. We moeten echt elke dag open.

Veel klanten snapten ook niet waarom we die maandag 's middags en 's avonds dicht waren. Ze stonden vaak voor een dichte deur. En dus begonnen ook steeds meer medewerkers te vragen wanneer we nou eens alle werkdagen van 9 tot 9 of van 9 tot 8 open konden. Mooi om te zien hoe de medewerkers bereid bleken om mee te denken in roosters, mogelijke openingsuren.
En ondertussen vergaderen we net zo makkelijk op dagen dat de bibliotheek open is, houden we klassenbezoeken gewoon tijdens openingsuren, want dat hoort er net zo bij als het inlichtingenwerk en het uitlenen van materialen. Een bibliotheek in beweging!

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen Erna, wij maken dezelfde beweging, wat minder groot dan bij jullie, maar al 2 van onze bibliotheken zijn alle ochtenden open en op zaterdag tot 16 uur. Werken jullie met zelfservice-uren? Bij ons ook klassenbezoeken tijdens openstelling: is ook publieksservice.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Els nee wij hebben (nog) geen zelfservice-uren. Er is altijd bezetting op minimaal één balie (we hebben twee verdiepingen in Alkmaar centrum). Ook mooie ontwikkeling in Lek en IJssel. Zien jullie het ook terug in je bezoekersaantallen?

    BeantwoordenVerwijderen