zondag 1 mei 2011

Een ander geluid, of hoe verschillend er over de bezuinigingen op de bibliotheek wordt gedacht

Ik schreef al eerder over de bezuinigingen, en hoe we daar in onze bibliotheek mee om willen gaan. Wij werken voor drie gemeenten: Heerhugowaard, Alkmaar en Castricum. Elk van de drie gemeenten had aangegeven tussen de 5 en 10% op onze subsidie te willen korten. Daar boven op zouden we de komende 3-4 jaar geen loon- en prijscompensatie krijgen.

Verschil in beleid
Hoe de gemeenten dat willen oplossen verschilt. De een wil wel een tariefstijging van ca. 40 euro voor individuele gebruikers, de ander vindt 5 euro al veel. Dat maakt het lastig manoeuvreren tussen deze twee extremen. De een bezuinigt op het hele subsidiebedrag, dus ook inclusief de huisvestingslasten die in de meeste gevallen rechtstreeks terugvloeien in de gemeentekas. De ander zegt daarvan: nee, daar kunnen jullie niet op sturen en de keuze om in dit pand te gaan zitten is destijds met instemming van de gemeente genomen dus de huisvestingslasten laten we buiten beschouwing, we korten alleen op het 'activiteitenbudget'. Twee maten waarmee wordt gemeten.

Een ander geluid
En dan hebben we gemeente Alkmaar, waar het college een aantal weken geleden is gevallen. Het oude college had aangegeven op alle culturele instellingen een generieke korting door te voeren van 5-10% op het subsidie. Omdat de OPA (Onafhankelijke partij ALkmaar), toen ze nog in de oppositie zaten zich sterk hadden gemaakt voor het behoud van onze vestiging in Oudorp werd er gelijk na de vorming van het nieuwe college waar de OPA in zit in de krant gemeld dat bibliotheek Oudorp niet dicht ging.

Ik had van het ambtelijk apparaat alleen nog geen berichten ontvangen dat de bezuinigingstaakstelling van tafel was. En tja, dan wordt het een lastig verhaal. Een gemeente die vindt dat het met minder kan, en toch alles overeind wil houden. Dat rijmt wat mij betreft niet lekker. Gelukkig is nu vorige week de mondelinge bevestiging gekomen van de ambtenaar dat de bezuinigingstaakstelling voor de bibliotheek voorlopig van tafel is. En in de krant en van de wethouder vernam ik dat 'nut en noodzaak' van de bibliotheek buiten kijf staan. Heerlijk om dat te horen van een wethouder in een tijd waarbij er vanuit de politiek vaak vragen worden gesteld bij 'het waarom' van de bibliotheek.

2 opmerkingen:

  1. Het zijn onzekere en lastige tijden, zeker als je bibliotheek zich uitstrekt over meerdere gemeente's met verschillende wensen.
    Gelukkig vallen de bezuinigingen soms ook een beetje mee. In Zutphen mag de bibliotheek in ieder geval in hun prachtige kerkpand blijven zitten.
    Het lijkt wel dat 'de stem van de gewone burger' toch langzamerhand ook doordringt bij de verschillende college's en gemeenteraden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Bas Gelukkig zijn er inderdaad ook gemeenten die hun bibliotheek ontzien, of beter gezegd 'nut en noodzaak' zien van de bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen