dinsdag 15 juni 2010
ding 23, wat heb ik geleerd
De afgelopen weken, tussen de bedrijven door, af en toe 's avonds laat of in het weekend, en in een gestolen kwartiertje op de bieb me verdiept in de 23 dingen. Het voorbereidende werk, het oefenen, het bekijken deed ik vaak in eigen tijd. Dan vaak even de dingen laten bezinken en daarna een blog erover schrijven. Van je af schrijven wat je er van vindt, en in één moeite dan wat extra bespiegelingen over wat er nog meer in mij op kwam. Ik bleek een aantal dingen al in meer of mindere mate te gebruiken of gebruikt te hebben. Ik merk aan mezelf dat ik, zoals ik het dan maar benoem, in een soort transitieproces zit. Mijn igoogle pagina heb ik zo ingericht dat de blog van Edwin Mijnsbergen en Jan Klerk te lezen zijn. Op het dashboard van mijn eigen blog staan natuurlijk de medecursisten van 23 dingen van Kennemerwaard en Marc Deckers van de OBD. Op de igoogle pagina staat ook nog een nieuwssite, een weersite, en mediaonderzoek. De laatste bekijk ik overigens niet vaak. Ik heb niet het geduld of de tijd om heel veel sites te bekijken en ik verlaat me graag op de kennis die Edwin Mijnsbergen en Jan Klerk graag met ons allen delen. Ik ken ze beiden persoonlijk en acht ze hoog. Dat helpt. Het is de mix van gelezen hebben wat ze schrijven in combinatie met het contact irl waardoor ik met graagte hun blogs lees. Dan ben ik misschien niet helemaal bij, maar ik loop ook niet vreselijk achter ;-)
Ik verlaat mij voor mijn informatie op een mix van traditionele media zoals krant, tv, radio in combinatie met blogs, twitters (laatste overigens niet veel). Met zaken als de google reader en de sites als Delicious heb ik minder. Too much information.
Als de traditionele media zouden komen te vervallen zou ik wel op zoek gaan naar vervanging.
Ik hang naar mijn idee tussen twee werelden in. Met één been in het digitale domein, waarbij ik zie dat er heel veel toepassingsmogelijkheden zijn in de bibliotheek, met het andere been nog in het analoge tijdperk, waar ook nog heel veel gebruikers voor zijn. De kunst zal zijn om het goede van het oude te bewaren en de krenten uit de pap te halen van de nieuwe media. Nu denk ik bij het laatste dat we niet gelijk achter alles aan hoeven te hollen, second life bijvoorbeeld was ca. twee jaar geleden een enorme hype en nu hoor je er niks meer over. En tegelijkertijd denk ik dat je wel moet weten wat het is, hoe het er uit ziet, wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn. Dus ja, misschien niet bij de trendsetters horen, maar wel bij de 'early adapters' op een aantal fronten. Nu zitten we bij de middenmoot, en we zouden wat mij betreft op een aantal gebieden dus meer naar voren moeten. Daarbij onze leden ook gebruiken, en proberen om burgers uit onze gemeenten te betrekken die nu geen of nauwelijks gebruik maken van de bibliotheek, maar wel te vinden zijn op het web. De uitdaging voor ons zal zijn om niet altijd met een boek als ultieme oplossing te komen, nee het gaat om het beantwoorden van de vraag van de klant.
Als er iets is dat 23 dingen mij duidelijk heeft gemaakt is dat wij nog een wereld te winnen hebben als het gaat om het omschakelen van schrift naar beeldcultuur, van een aanbod naar een vraagcultuur. We zullen de komende jaren veel meer uit onze tent moeten komen, de vraag opzoeken, de onzekerheid omarmen dat je niet weet waar je aan begint, de klant willen helpen no matter where. De maatschappelijke waarde van de bibliotheek keer op keer definiëren. En die ligt niet in het uitlenen van boeken, dat is een middel, niet het doel.
23 dingen heeft me ook kennis laten maken met een aantal collega's die ik natuurlijk wel kende, maar waarvan ik niet zo heel veel wist. En nu heb ik toch een kijkje in hun hoofd kunnen nemen. Hoe staan zij in hun werk en wat vinden zij belangrijk. En een klein kijkje in hun privé-leven, welke hobby's hebben ze en wat lezen ze, luisteren ze. Dat vind ik leuk om te lezen en te merken dat ook opmerkingen die ik heb gemaakt in deze cursus via blogs of twitter gelezen worden en reactie opleveren.
Wat mij betreft komt in het nieuwe profiel voor medewerkers dat ze allemaal 23 dingen moeten hebben gedaan. Je hoeft geen volledige web 2.0 adept te worden, maar je moet wel weten wat het is en wat je er mee kunt. Wij willen ten slotte gids zijn in de informatiemaatschappij, en daarvoor moeten we weten wat onze eigen collectie (analoog en digitaal) te bieden heeft, als mede wat er op internet te vinden is. En dat is niet alleen google, dat is ook informatie die via netwerken te krijgen is, via discussiegroepen, uitwisseling van documenten via Scribd etc etc. The wisdom of the crowd gecombineerd met wisdom of the wise ;-) We hoeven niet alles in één keer goed te doen, we moeten wel proberen, testen, leren.... ik geloof niet zo in de spreuk van het plaatje bij de blog. Dat haalt de spanning en de fun ook weg als dat zou gebeuren. Zulke kwaliteit bestaat volgens mij niet. Dan ga ik voor de kwaliteit van leren door fouten maken, want dan heb je dingen geprobeerd die je niet eigen waren en je grenzen opgezocht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
In tegenstelling tot jouw blogtekst zal ik in mijn reactie kort zijn:
BeantwoordenVerwijderenGEFELICITEERD, je hebt de eindstreep gehaald:-)
Mooie afsluiting zo net voor het begin van de zomer. Een aantal belangrijke constateringen. Ik ben het geheel me je eens dat voor nieuwe medewerkers kennis van en vaardigheden met 2.0 hoog op het eisenlijstje moet staan. Je hebt in ieder geval een enthousiaste ploeg tot je beschikking.
BeantwoordenVerwijderenGefeliciteerd met het volbrengen van 23Dingen.
Lieve Erna,
BeantwoordenVerwijderenVan Harte Gefeliciteerd met het behalen van je 23 Dingen Certificaat!
Jij hebt zoveel te vertellen, daarom is het je waarschijnlijk ook niet gelukt om je blogs korter te maken. Ik vind het heel leuk, dat enthousiasme van je.
Groetjes, Hilde
Hallo Erna, toevallig dat ik juist NU, na de lancering van 7 Dingen op je cursusblog kom. Die je heel stijlvol hebt voortgezet! Chapeau. Ik heb een mooie quote van je gestolen voor een publicatie. Volg me maar op @robcoers als je 'm erin wilt zien staan :-)
BeantwoordenVerwijderen