donderdag 10 juni 2010

ding 22

Vandaag had ik samen met ons sectorhoofd Bedrijfsvoering een kennismakingsgesprek met 1 van onze 3 wethouders. Toen ik de man vroeg waar hij nou aan dacht als belangrijke taak voor de bibliotheek noemde hij nieuwe media. Hoe gaan wij daar nou mee om als organisatie, als instelling. Een goede vraag. En één om te beantwoorden in deze blog. En het antwoord is dat ik het niet goed weet. Ik weet wel dat wij moeten veranderen, liefst sneller dan onze omgeving (Jack Welch "Innovate or die"). Realiteit is dat ons dat waarschijnlijk niet gaat lukken. Wij, en daar reken ik ook mijzelf bij, van deze en oudere generatie proberen met man en macht ons vaardigheden eigen te maken die jeugd en jongeren van nu moeiteloos adapteren. Wij zullen, de beste en meeste van ons ;-), vast ons de vaardigheden eigen maken, nieuwe kansen zien en mogelijkheden. Tegelijkertijd zijn voor ons de veranderingen ten opzichte van het analoge tijdperk zo groot dat we in een aantal gevallen echt ons tot het uiterste in moeten spannen om het ons eigen te maken dat we zeker niet in staat zijn om anderen te helpen of om nieuwe diensten te ontwikkelen die gebruik maken van al die nieuwe media. En toch denk ik dat we het wel moeten proberen. Try before you die ;-)

Bibliotheek 2.0 staat voor mij niet alleen voor al die mogelijkheden, gadgets, media etc. Ik zie er meer een basisgrondhouding in. Zoals Jan K in antwoord op een blog van Marktkoopman al opmerkte, 2.0 gaat om een wezenlijk andere visie. We zouden met z'n allen een 2.0 beroepsprofiel moeten bespreken. Hoe staan wij daar nou in. Kees Hamann van Vlissingen heeft al een schot voor de boeg gedaan, waarbij hij aangeeft wat in het nieuwe manifest voor de bibliothecaris 2.0 zou moeten zijn. Ik denk dat als wij met elkaar de grondhouding die in het stuk van Kees kunnen bereiken dat we dan al een heel eind op weg zijn. Dat betekent namelijk we met elkaar ons bewust zijn van onze huidige paradigma's, onze denkwijzen en dat is de eerste stap naar verandering. Het zou een bijlage bij ons beleidsplan kunnen zijn, een aanzet voor een competentieprofiel voor de medewerkers van de bibliotheek. Idee om het op de agenda van het MT te zetten en daarna in de werkoverleggen te bespreken?

2 opmerkingen:

  1. 2.0 zou in je systeem moeten gaan zitten.. inbedden in de organisatie (blabla) maar het blijft ieder voor zich en de jeugd/jongeren van nu kunnen wij maar beperkt bijhouden. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om mee te kunnen gaan met de nieuwe ontwikkelingen en deze aan te bieden aan onze klanten, had de wethouder zelf ook geen interesse in 23 dingen voor ambtenaren? Kunnen we zo voor hem regelen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @classy poof!! we hebben 23 dingen al een keer besproken met de ambtenaren. Die hadden er wel oren naar, maar wij helaas op dat moment geen mensen om het te begeleiden. Zou nu misschien wel een kans toe zijn. En eens dat 2.0 in je systeem moet gaan zitten.Voorblijven van de jeugd/jongeren zal vast niet lukken, wel weten wat hen drijft. Ik vond het filmpje op de blog van Edwin Mijnbergen over tijdsbesteding en -beleving ook weer een stevige eyeopener.

    BeantwoordenVerwijderen