woensdag 29 augustus 2012

Mondelinge informatieoverdracht in de bibliotheek

Onze bibliotheken hebben al een flink aantal jaren spreekuren van verschillende partijen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een spreekuur van de Nederlandse Vereniging van Klassieke Homeopaten, van advocaten, notarissen. Maar ook een spreekuur van de historische vereniging van Oud Akersloot, en van de groep enthousiastelingen in Castricum, Transition Town die alles weten over groen en duurzaam.
De complete lijst: Vereniging van Rugpatiënten, Vereniging van Klassieke Homeopaten, Historische Vereniging Oud-Akersloot, MS-vereniging, letselschade advocaten, Vereniging van Slechthorenden, Servicepunt voor Mantelzorgondersteuning, notarissen, Transition Town (alles over groen en duurzaam), advocaten en een inloopspreekuur over alles rondom de computer

Waarom huisvest de bibliotheek met zoveel graagte spreekuren van verschillende partijen? Dat heeft te maken met de informatiefunctie van de bibliotheek, en dan niet alleen in boeken of websites. Wij vinden het ook belangrijk dat burgers met hun vragen ergens terecht kunnen, bij een persoon. Want soms is iets opzoeken in een boek te lastig, te veel moeite of kun je het antwoord niet zo makkelijk vinden. Een gesprek met iemand met kennis van zaken is dan veel handiger.

Wat mij betreft zou er op elk dagdeel dat een bibliotheekvestiging geopend is een spreekuur kunnen zijn. Er is al een mooi begin mee gemaakt, maar het kan nog beter. We zullen dus actief verder zoeken naar partijen die hun kennis via de bibliotheek als platform willen delen, beschikbaar stellen. En natuurlijk gaan we ook nadenken over een spreekuurfunctie van bibliothecarissen. Hoe zoek je, hoe ga je om met sociale media, internetvragen. Een 'genius' spreekuur, al dan niet op aanvraag. Net zoals in de Applestore ;-) Dat kunnen wij best.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten