woensdag 25 april 2012

Matterhorn door Karl MarlantesIk houd niet van oorlogsboeken die als een spannend jongensboek lezen. Ik hou niet van boeken die oorlog verheerlijken. Daardoor lees ik zelden oorlogsboeken.
boekomslag Matterhorn
Voor sommige boeken maak je dan een uitzondering. Zo één is het boek Matterhorn van Karl Marlantes. Het kreeg in Amerika lovende kritieken, en ook in Nederland was de pers erg lovend. En terecht. 

Een verhaal over de Vietnam-oorlog, ontdaan van alle Mash en Tour of Duty romantiek. Keihard confronterend wordt de zinloosheid van oorlog aan de kaak gesteld. De willekeur en de machtspelletjes. De onbedoelde heroïek van mannen die of zelf gekozen om naar Vietnam te gaan, of die er als dienstplichtig militair naar toe moesten.

Het verhaal gaat over luitenant Mellas die dienst neemt om daarna weer een stap omhoog te kunnen in de maatschappij als hij weer terug zal keren naar de V.S. Hij heeft geen idee waar hij in stapt. Hij komt terecht in een vochtige vijandige jungle, in een onderliggende rassenstrijd die vanuit de Verenigde Staten net zo hard door werkt in het leger. Discriminatie, Black Panthers, corruptie, machtsmisbruik, drankgebruik, falende legertop die dat probeert te verbloemen door op papier hogere verliezen bij de Noord-Vietnamezen te laten noteren.
Het boek grijpt je bij de keel, het laat je niet meer los. Het is goed geschreven, het leest vlot. In een directe stijl voel je mee met de ellende, vreugde, betrokkenheid met zijn mannen van luitenant Mellas. Een absolute aanrader!

4 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip. Ik had de recensie al gelezen en het op mijn lijstje 'te lezen boeken' geplaatst, maar na jouw enthousiast verhaal nu direct maar gereserveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd wat je er van vindt. Ik zat af en toe naar adem te snakken, geschokt.

   Verwijderen
 2. Matterhorn gelezen: Indrukwekkend en aangrijpend. Je zit middenin de ellende van zo'n oorlog en kunt het boek nauwelijks terzijde leggen, omdat je wilt weten hoe dit verder gaat.
  Belangrijk boek om iets te kunnen begrijpen wat soldaten doormaken als ze in een oorlog verzeild raken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bas: echt een heftig boek, en ik vond het cynisme waarmee er van hogerhand beslissingen worden genomen schokkend om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen