donderdag 10 maart 2011

Cijfers en ambities die spreken

Vandaag hadden we bestuurlijk overleg met onze wethouders en ambtenaren. Helaas waren ze er niet alle zes, maar goed, de aanwezigen hebben we meegenomen in ons verhaal.

Denkproces
In het tackelen van onze bezuinigingsopdracht merken we dat je telkens stappen maakt in je denkproces. Waar we naar toe willen dat hebben we wel duidelijk, want onze meerjarenbeleidsvisie is nog steeds leidend. Hoe we er gaan komen dat is van andere orde. Je loopt heel snel het gevaar dat je in de schrik rondom de bezuinigingen en de getallen lam slaat.Op een rijtje
Vanmiddag hebben we dus ook voor onze wethouders het op een rijtje gezet:
10% bezuinigen en geen loon- en prijscompensatie betekent bijna 20% bezuinigen. Dat betekent voor bibliotheek Kennemerwaard € 1,2 miljoen bezuinigen. Een fors bedrag!

Ambitie
De ambitie die we hebben is onze pijlen heel sterk richten op de ontwikkeling van virtueel bibliotheekwerk, educatief en doelgroepenbibliotheekwerk en grote sterke vestigingen met retailinrichtinge, goede programmering en ruime openingstijden.

Daarnaast willen we 100 keer meer en andere aandacht, 2 keer zoveel bezoekers digitaal dan wel fysiek, en 20% meer inkomsten. Je moet ten slotte een target hebben ;-) Die 20% inkomstenstijging hebben we ook maar even inzichtelijk gemaakt wat dat betekent: € 200.000 tot € 250.000,-- Bij lange na dus niet genoeg om het gat te dichten.

We hebben de wethouders en ambtenaren verteld hoe we denken dat te gaan doen, meer inkomsten en de bezuinigingen. Daar kregen we naar ons idee behoorlijk wat goede feedback op. Werk aan de winkel voor ons. Doorrekenen waar we kunnen bezuinigen en bekijken wat de consequenties zijn. En vooral veel praten met onder andere onderwijs en andere instellingen om te kijken wat de mogelijkheden tot samenwerking zijn, en waar we een stuk 'markt' kunnen veroveren.

5 opmerkingen:

 1. Schrokken de wethouders zelf niet van 20%? En dat dat niet in verhouding staat tot het percentage dat de bibliotheek inneemt in de gemeentelijke begroting (bij lange na geen 20%).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Angel: ik had niet de indruk dat ze schrokken. Ze gaven wel aan dat ze snapten dat wij voor een enorme opdracht staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer dat inkomsten (bijna altijd) gezien worden als financiële inkomsten. Wij brengen als bibliotheek toch ook op een heel andere manier inkomsten op?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @madame butterfly: in Amerika hebben ze wel eens onderzoek gedaan naar hoeveel een dollar aan de bibliotheek gespendeerd oplevert voor de maatschappij en dat was 4 tot 6 $. Dat is behoorlijk wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant dat ook voor Nederland te onderzoeken. En vooral die kennis te delen. Begrippen als preventie, welzijn etc. zijn lastig in euro's uit te drukken. Maar daar leveren wij wel een bijdrage aan.Nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen