maandag 10 mei 2010

Instant messaging en podcasts

Ik ben net terug uit Helsinki waar ik een congres van de EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations) heb bezocht en vergaderd heb met het bestuur van de EBLIDA. Ik ben bestuurslid van deze lobby-organisatie. Ze houdt zich bezig met het behartigen van, lobbyen voor de belangen van bibliotheken in het Europese domein, bij de Europese Commissie en het Europees parlement. Met name als het om auteursrecht gaat heeft de EBLIDA in het verleden wel wat bereikt. Ook nu liggen er weer stevige uitdagingen want rondom digitalisering en e-books liggen er behoorlijk wat bedreigingen voor bibliotheken en aanverwante organisaties op de loer. En sterker nog... belangrijker nog! bedreigingen voor de gemiddelde burger met een gemiddelde portemonnee. Want uitgevers en ook bibliotheken zelf hebben de neiging om gedigitaliseerd materiaal (of het nu zo geproduceerd is of gedigitaliseerd gemaakt is) tegen betaling beschikbaar te stellen. Dat komt aan de basis van het recht op de vrije toegang tot informatie. Wat niet betekent dat rechthebbenden geen eerlijke beloning zouden moeten krijgen. Maar dat is een andere discussie.
Daar gaat mijn blog niet over. Eerst maar eens over instant messaging of chatten. Dat heb ik heel veel gedaan toen ik een paar jaar geleden bezig was met mijn studie en aan het afstuderen was. Samen met mijn studiegenoot Kees Jan Dommisse schreef ik een thesis "Innovate or Die". Over de noodzaak tot innoveren in het algemeen en in het bijzonder in de bibliotheekbranche. Tijdens het schrijven van het stuk hadden we allebei onze msn-account openstaan. Daar hadden we de discussies, schreven we stukken tekst, wisselenden we ideeen uit. Handiger op een bepaalde manier dan via de mail of via de telefoon. AL typend was je bezig met denken, je kunt bij wijze van spreken door elkaar heen praten want je bent beiden aan het typen. Ik vond dat toen echt handig. En af en toe greep je dan toch de telefoon omdat het anders teveel typen werd. Na het afronden van onze thesis zijn we opgehouden met chatten, en doe ik er nu niets meer mee.
De toepassing voor de bieb zie ik wel. Online vragen kunnen stellen via de chat. Wij moeten alleen wel bezetting er op hebben zitten 24/7. En dat zal niet meevallen. En het is natuurlijk ook al geprobeerd met Al@dinchat. Dat duurde dus te lang. Als je chat wil je gelijk antwoord. Het medium en zijn gebruiker (LOL) is ongeduldig. Het moet hier en nu, je kunt er niet een halve dag op wachten. Dus moeten we ons afvragen of het online beantwoorden via de chat zou kunnen, en dan voor welke doelgroep. Misschien zouden we het kunnen gebruiken als we onlineconferenties proberen te doen. Nu komt als het goed is volgende week Plasterk bij ons discussieren met een aantal studenten in de bieb. En dat is mooi meegenomen, want hij is hier toch toevallig. Maar stel dat dat niet het geval was, dan kon je een soort chatconference regelen. Of via Skype, al is dat nog weer anders.....
En ik kan natuurlijk ook nog met mijn expert group over digitalisering en toegankelijkheid van EBLIDA via de chat met hen van gedachten wisselen een keer, online. HMMM. Is ook wel de moeite van het proberen waard.

En dan PODCASTS:
Ik luister af en toe naar de radio, via mijn pc hier op het werk. Radio 2 meestal. En af en toe gewoon naar cd's die ik op mijn pc heb gekopieerd. Lekker achtergrondmuziek. Gemiste uitzendigen.... tja jammer dan in veel gevallen. Heel af en toe kijk ik nog wel even na wat ik heb gemist. Zoals laatst de uitzending van de TROS Regelrecht. Om te zien waar iedereen het over heeft. Voor de rest...mwah... laat maar zitten dan. Toch denk ik, had ik nou voordat ik naar Helsinki ging gezocht op internet dan had ik wellicht een paar hele leuke tips kunnen krijgen via een podcast. In de hoop dat ze dan in het Nederlands of Engels zouden zijn, Fins kun je echt geen chocola van maken. Dan hadden we nog wat extra andere leuke dingen kunnen ontdekken in de stad. Dus ja, ik zie er wel voordelen van.
Ik vind overigens dat we van meer activiteiten podcasts zouden moeten maken. Zoals het radioprogramma dat door Agnes wordt gemaakt bij RTV Alkmaar ook bij ons op de site zou moeten staan. Ik kan me ook voorstellen dat we filmpjes maken met bijvoorbeeld instructies over hoe je een boek goed voorleest. Tips en trucs voor het onderwijs. Waar zij zich dan op kunnen abonneren. Elke week een online voorleessessie, of ideeen die vroeger (ik weet niet of dat nu nog zo is) in het tijdschrift over kinderboeken (vooor jeugdbibliothecarissen, ben de naam even kwijt) stonden. Besprekingen van prentenboeken e.d. en dan tips om ze te behandelen in de klas of in de groep. Laat dan aanschouwelijk zien hoe dat zou kunnen.
En zo kan ik nog wel wat meer voorbeelden geven. Een online rondleiding door onze vestigingen. Elke week de tip van de week door een andere medewerker. Zo krijgen onze klanten een heel andere binding met ons en onze collega's.
Ik denk dat er nog veel meer mogelijkheden zouden kunnen zijn. Misschien moeten we dat onze klanten eens vragen......

5 opmerkingen:

  1. Dag Erna, volgens mij ben jij ook aardig landelijk bezig voor de branche. Kan jij er niet voor zorgen dat er snel een landelijke regeling gemaakt wordt voor het beschikbaar stellen van eBooks en dat er een landelijk loket, bijv. via bibliotheek.nl, komt?
    In ieder geval heb je er weer een volger bij. Dat wordt vast een hele schare :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Zomer65: een weekje Finland doet je goed: er borrelen weer allerlei goede ideëen bij je op merk ik
    @Bas: dito met een sterretje. Aanbod Ebooks kan (moet) stukken beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @bas: we kijken of we binnen het formulemanagement iets kunnen beginnen met e-books. Daar is het de bedoeling dat elk idee dat er is binnen 6 maanden 'up and running' is. Dus wie weet...
    @Angel: bij gebrek aan borrels (drank niet te betalen in Finland, glas wijn € 14,00) moet je een andere manier borrelen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij het lezen van jouw blog borrelt meteen een oud liedje op ..."als ik toch eens rijk was (Tevje)... Want veel ideeën kosten tijd en geld en zoals je zelf al schrijft zou dat wel eens het breekijzer kunnen zijn. Zoals het voor ons vak nog steeds onhaalbare van een 24 uurs economie, gewenst voor bijv. de helaas mislukte chatfunctie bij het inlichtingenwerk. Bij veel ideeën gaat het kriebelen. Het moet toch een fantastische uitdaging zijn om daar tijd voor te krijgen en er mee aan de slag te gaan. Als ik nou nog eens een jonkie was:)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ elemental-granny: heee, dat heeft helemaal niks met leeftijd te maken. Ik ken jou als zeer bewogen en bevlogen, met altijd een zeer praktische kijk op de zaken er bij. Met de intense wens om wel te kijken naar wat je doel is en hoe je dat wilt gaan bereiken. Dus voor die jaren dat je nog werkt maak ik graag gebruik van die kwaliteiten.

    BeantwoordenVerwijderen