donderdag 3 maart 2011

Wet van de grote getallen

Af en toe heb je van die dingen die in je achterhoofd door blijven zeuren. Zo had ik een tijdje geleden een gesprek met Albert Boswijk, die ons adviseert over onze online strategie, en veel weet over beleveniseconomie.

Amsterdam
Hij kwam al een aantal keren met de vergelijking van onze bibliotheek in Alkmaar Centrum ten opzichte van de centrale bibliotheek van Amsterdam. Kort geformuleerd: we waren te weinig open, en het was maar een 'dooie' boel in onze vestiging. Amsterdam met z'n 5.000 bezoekers, dat waren pas cijfers. En ja, dat zijn ook mooie cijfers, en het zit altijd vol in de Amsterdamse bibliotheek. Er is ook altijd wat te doen. Kortom, ik vind dat mijn collega Hans van Velzen daar een prachtige voorziening heeft neergezet.

Alkmaar
Maar hoe zit dat dan bij ons. Want de wet van de grote getallen, daar moet je soms even door heen prikken.
Hoe zit het nou in perspectief. Hier het perspectief:
Amsterdam:
1.800.000 bezoekers aan centrale bibliotheek
767.457 inwoners van Amsterdam
2,3 x per jaar bezoekt de gemiddelde Amsterdammer de centrale bibliotheek.

Alkmaar:
477.960 bezoekers aan de vestiging in het centrum van Alkmaar
93.861 inwoners van Alkmaar
5 x per jaar bezoekt de gemiddelde Alkmaarder de bibliotheek in het centrum.

Soms kan een beetje afstand voor perspectief geen kwaad ;-)

3 opmerkingen:

  1. Dat kan zeker geen kwaad. Bovendien zou je ook moeten kijken naar het gebruik, vind ik. Ben nu een paar keer in de OBA geweest en er zijn inderdaad altijd mensen. Maar wat doen die daar? Het restaurant bovenin is heel druk en de computerwerkplekken. Maar tussen de kasten toch net niet, die vier keer dat ik er was. Is het daarmee een succesvolle bibliotheek, of een succesvol groot, warm en openbaar gebouw in een stad waar ook nog eens miljoenen toeristen komen? Ik vind het schitterend dat zulke functies veel mensen trekken, maar dan moet in de statistiekenpresentaties niet net worden gedaan of de klassieke bibliotheek het nog zo goed doet. Gaat me overigens niet om de OBA hier hoor, maar meer over de interpretatie van grote cijfers inderdaad...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke post! Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat het verschil tussen een berg en een molshoop een kwestie van perspectief is;-) (En dan is Amsterdam trouwens weer een molshoop in vergelijking met bijvoorbeeld New York)
    Maar het is wel heel plezierig om te constateren dat ook onze molshoop druk bezocht (en gebruikt!)wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Edwin: het gaat altijd om het verhaal achter de cijfers. En het gaat natuurlijk helemaal niet om deze cijfers. Het gaat om de maatschappelijke relevantie, en die valt niet in één cijfer te vatten. Het gaat om een veelheid van gegevens, en dan alles in perspectief. Dus altijd terug rekenen naar verhouding en dan nog met nuance ;-)En dan nog, for the sake of the argument is het soms lekker om in platte vergelijkingen te vallen LOL
    @Jan Alles in perspectief, zonder dat je het kapot analyseert of redeneert. Dat is de kunst.

    BeantwoordenVerwijderen