donderdag 31 maart 2011

Vrijheid door Jonathan Franzen

Een verhaal over een Amerikaanse familie, Walter en Patty Berglund en hun kinderen Joey en Jessica. Walter, een all American boy, maar net niet echt, want democraat en een echte goedzak tot op het bot. Patty , all American girl, maar net niet, want geen prom queen en te onzeker en geen rijke ouders. Beide middle-class, en tot elkaar veroordeeld. Een verhaal over hun leven samen, met een vriend van Walter, Richard, die popmuzikant is, nooit lijkt te slagen en dan toch een soort cultstatus weet te bereiken. Richard, die niet wil deugen, maar een enorme aantrekkingskracht heeft voor Patty.



Walter die eerst een saaie carrière heeft en dan overstapt naar het idealisme om natuurreservaten op te richten. Waarbij hij een bloedmooie Indiase assistente krijgt die een vuur in hem weet te ontsteken zoals Patty dat allang niet meer weet op te roepen. Hun kinderen, Joey en Jessica , ook beiden kinderen van hun ouders. Een zweem van mislukking om hen heen.

In alle verhaallijnen voel je een mislukking, een net niet. Niemand wordt een held, niemand een echte mislukkeling. De verhalen kabbelen een beetje door. Daarmee doe ik Franzen te kort, het is goed geschreven, je wilt weten hoe het verder gaat. Uiteindelijk komt alles 'goed' waarbij het kleine leven van normale mensen met al hun gebreken voortsuddert. Niet gelukkig enniet ongelukkig. Een leven zoals zoveel mensen leiden. Die het leven leiden zoals het zich voor doet, met af en toe ferme keuzes, en die dan hen niet de grootsheid brengt die ze zouden willen hebben.
Voor wie houdt van goed geschreven bespiegelende tijdsbeelden, licht bijtend geschreven en ook met compassie voor de hoofdpersonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten