zaterdag 4 december 2010

resultaat gericht werkenSoms heb je van die weken waarin alles bij elkaar lijkt te komen, in positieve zin. Maandag hadden we een brainstorm over het digitale bibliotheekwerk, zie eerdere blog. Dat was al heel inspirerend. Op dinsdag had ik een gesprek over Biebsearch met Caroline Heijer en Annemarie van Essen, beide ook zeer vrolijk stemmende dames. Daar ligt een stevige ambitie om de bibliotheek op de kaart te zetten in onderwijsland. En een stevig geloof in eigen waarde, en in die van het product. Lekker!
En toen donderdag een vervolg trainingsdag over resultaat gericht werken. Iets waar we in Kennemerwaard de eerste stappen voor hebben gezet.

Lerend van reflectie
De vorige keer hadden we met elkaar (ca. 15-20 medewerkers) besproken hoe we tegen resultaat gericht werken aan kijken. Wat ik mooi vind is dat daar een beeld uit komt dat we het willen gebruiken om te leren. Niet om af te rekenen, nee, het is een middel om te leren, te groeien.

Stappenplan
Nu hebben we met elkaar een dag gepraat over hoe we het praktisch gaan aanpakken. Wat hebben we nodig aan vergaderstructuur, welke overleggen moeten er zijn om te zorgen dat mensen niet op een eilandje gaan zitten. Welke resultaten willen we bereiken en welke informatie heb je nodig om te kunnen meten of je je resultaten ook haalt. Welke vrijheid krijg je als het gaat om budgetten in tijd en in geld. Wat moet je gemeente weten en wat mogen je klanten verwachten? Allemaal over gesproken en iets over afgesproken.

Mindmap
Aan het eind van de dag hadden we een heel schema uitgewerkt, met, dat zal ik eerlijk toegeven, best wat hangen en wurgen van mijn kant. Ik voelde halverwege de middag echt een energydrain, maar doordat onze trainster van SLS ons liet staan kwam de energie terug. Slim van Jolanda!. Als ik het schema in mijn hoofd haal voor het komende half jaar dan ligt er echt een baaierd aan werk. En tegelijkertijd word ik er zo vrolijk van. Alles lijkt bij elkaar te komen, alles waar we de afgelopen twee jaar over hebben gesproken wat we willen gaan doen, wat we willen gaan bereiken. En dit is een prachtig vehikel, een mooi middel om met elkaar dat pad van vernieuwing, van keuzes maken op te gaan. Ook al wordt het een lastig jaar ivm bezuinigingen... KOM MAAR OP!

3 opmerkingen: