dinsdag 30 november 2010

Snel leermoment




O heerlijkheid van in de praktijk brengen van theorie

Ik blogde al eerder deze avond over de brainstorm die we in Kennemerwaard hadden over de (digitale) toekomst van de bibliotheek. Wat ik in die blog niet meldde, wel als bijzonder confronterende conclusie trok na afloop van de dag, is hoe moeilijk het is om buiten je stenen, je vestigingen te denken. Ik had in het voorgesprek met Albert Boswijk zelf de vraag al opgeworpen om aan ons allemaal mee te geven. Wat nu als een akelige pyromaan in één nacht al onze vestigingen in de as legt... wat doen we dan? Wat als je alleen een aantal laptopjes over hebt, en de kwaliteiten van je mensen.... wat dan.

Los denken van de stenen valt echt niet mee
We komen heel goed tot het verbeteren van de dienstverlening in onze fysieke vestigingen. Iets verzinnen wat los staat van een vaste vestiging, dat komt niet spontaan naar boven. En tegelijkertijd denk ik dat daar een deel van onze toekomst ligt. Leesbevordering met ebooks, digitale prentenboeken, leesboeken etc etc op school, in de wijk, met persoonlijke begeleiding. Aandacht voor de klant.

In de praktijk
Vanmiddag ging ik met één van onze domeinspecialisten mee naar de directie van een schoolbestuur. Zij wilden graag met ons praten over de mogelijkheden van een Brede School met een eigen (buurt)bibliotheek er in. Ze wilden een aanpak voor de taalachterstand bij hun leerlingen en ze wilden ook de volwassenen in die wijk kunnen bedienen. Prachtig initiatief en heel fijn dat ze aan ons denken. Ze gaan nieuwbouwen en kunnen dan twee lokalen neerzetten die niet gebruikt gaan worden als leslokaal en die dan door ons gebruikt kunnen gaan worden als bibliotheek. En toen heb ik in mijn ogen (en ach.. ik steek maar even mijn eigen loftrompet ;-) iets dappers gedaan. Ik heb gezegd dat we 'de stenen' niet willen. Dat we heel graag met hen naar een oplossing willen zoeken, tegen betaling, voor de bestrijding van de taalachterstand van hun leerlingen. Dat we daar eerst maar eens klein mee moeten beginnen, met wellicht wel een kleine collectie, maar dat we vooral in moeten zetten op programma's, structureel aandacht voor lezen in de klas met ondersteuning door de bibliotheek. En dat we daar geen vaste vestiging voor nodig hebben. Zo!

Ze waren nog enthousiast ook, dus ik heb goede hoop dat we hier iets moois kunnen gaan doen.

8 opmerkingen:

  1. Misschien een mooie gelegenheid voor een combinatiefunctionaris in deze school, naar het voorbeeld in Cappelle? Binnenkort is er een gesprek hierover met de gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een hele interessante wending. Ik hoop dat je ons hier op de hoogte gaat houden van de ontwikkelingen. Buiten de stenen denken valt inderdaad niet mee...maar daar moet het ook gebeuren, daar ben ik het helemaal mee eens.

    Misschien interessant om ook expertise uit te wisselen met Vlissingen, daar speelt dit ook.

    Dapper voortgaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Edwin: dat zal ik doen. En inderdaad dapper voorwaarts!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie zet Erna! Dichterbij het jezelf uitvinden kun je volgens mij niet komen.
    Boeiende tijden zijn het, waarin onze doelen inderdaad misschien verder weg liggen van onze huidige middelen dan we nu zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @essen onze doelen liggen denk ik altijd dichtbij en veraf... en die van veraf weet ik niet of we de tijd voor krijgen om ze te bereiken

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mee eens dat een deel van de toekomst van de bibliotheek buiten het gebouw zal liggen, bijv. door een dienstverlening aan scholen en andere instellingen. Daarnaast zal steeds meer digitaal gebeuren waarbij een gebouw al helemaal overbodig is.
    Toch denk ik dat we het gebouw nog wel een tijdje goed kunnen gebruiken om een zichtbare plek te hebben in de samenleving. Door ons helemaal in te zetten op onderwijsdoelen (taalachterstand e.d.) buiten de bibliotheek lopen we het risico dat we een soort adviesbureau worden waarvan er al zoveel zijn. De bibliotheek als derde plek, naast thuis en werk kan een aangenaam gebouw nog zeer goed gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Bas: helemaal mee eens, die vrijplaats waar iedereen binnen kan komen om informatie tot zich te nemen, dat hoort in iedere stad, in ieder dorp

    BeantwoordenVerwijderen