donderdag 30 augustus 2012

Ledentrouw?

In verschillende kranten staat het bericht dat hoewel er meer dan 100 bibliotheekvestigingen in een jaar tijd zijn verdwenen het aantal leden relatief stabiel blijft. De vraag is alleen of het dan dezelfde leden zijn die blijven en naar een andere vestiging gaan, of dat het beeld diffuser is.

In onderzoek van Biebpanel, een online vragen panel onder bibliotheekleden is ook de vraag gesteld of mensen lid blijven op het moment dat hun meest nabije vestiging zou sluiten. Dan blijkt dat een kwart van de leden niet bereid is om verder te reizen naar een andere vestiging. Dus zij zouden hun lidmaatschap opzeggen. Op de vraag of men verder zou willen reizen voor een grotere, beter geoutilleerde vestiging zegt de helft van de ondervraagden de voorkeur te geven aan de kleinere vestiging dichtbij. Overigens is 43% wel bereid om iets verder te reizen.

Het artikel roept bij mij dus ook vragen op. Mooi die leden trouw. Maar zijn het dezelfde leden? Of zijn mensen afgehaakt en komen er in de bibliotheken die de negatieve lijn van ledenverlies hebben doorbroken steeds meer leden bij? Ik weet het niet.

6 opmerkingen:

  1. Misschien een mooie vraag om aan het internationale netwerk van de linkedin TWIL group te stellen. http://www.linkedin.com/groups/This-Week-in-Libraries-3933248?trk=myg_ugrp_ovr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bleef na het lezen van dit op zich positieve bericht zitten met de vraag: wat is het naijleffect van de in 2010 gesloten filialen op het totaal aantal bibliotheekleden in 2011 en 2012?

    Of, meer concreet: wat gebeurt er straks in Rotterdam als de bibliotheek van (ik meen) 18 naar (ik meen) 6 vestigingen teruggaat? Stappen die Rotterdammers dan allemaal vrolijk op de fiets (of in de metro) om naar de bibliotheek te gaan?

    Verder opvallend om te lezen dat er meer servicepunten bij zijn gekomen (225) dan er filialen gesloten zijn (132).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Erik komt er aan ..
      @ JohanS Het zou wel eens een lang naijl effect kunnen hebben. En met name die mensen die minder mobiel zijn, die de bibliotheek vanuit een verminderde lees/ en leertraditie niet zo in hun systeem hebben zitten zou je wel eens kunnen gaan verliezen. Ik heb daar echt wel vrees over.

      Verwijderen
  3. Ik kom net in deze bibliotheek drie oud-leden van een gesloten bibliotheek tegen.
    Al moet ik zeggen dat men het hier (Friese platteland) meer gewend is om verder te reizen voor voorzieningen en boodschappen.

    Maar ik denk niet dat het erg is. Ervaring leert hier dat na 3 jaar het ledenaantal weer gelijk is aan het moment voor de sluiting van een bibliotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat het sluiten van filialen wel tot ledenverlies zal leiden. Dat het totaal aantal bibliotheekleden voorlopig nog gelijk gebleven is, is waarschijnlijk te danken aan de forse ledenwinsten die geboekt worden door bijv. collectieve overeenkomsten te sluiten met scholen zoals dit bij Biebsearch het geval is. Volgens mij is heet aantal betalende volwassen leden wel afgenomen de laatste jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Patrick Je zou moeten weten of die leden die afgehaakt zijn ook echt weer terug komen of dat er anderen voor in de plaats zijn gekomen. Daarvoor weten we nu te weinig van de samenstelling van ons ledenbestand. En wat ik verder een lastige vind, is dat in onze prestatieafspraken met gemeenten ledenaantallen vaak één van de belangrijkste is, met name ook voor de eigen inkomsten. En daar heeft @Bas dan ook wel een goed punt. Als ik naar ons ledenbestand kijk wordt het aantal betalende lezers geleidelijk aan steeds minder. Dat is misschien niet erg, maar het legt wel een financiële tijdbom onder onze begrotingen. Dus meer onderzoek naar hoe het ledenbestand in elkaar zit is nodig, en andere prestatiegegevens. Daar wordt gelukkig aan gewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen