donderdag 12 januari 2023

Werkbezoek raadsleden gemeente Alkmaar

Gisteravond ontvingen we de raadsleden van de gemeente Alkmaar. Tijdens coronatijd lukte het niet om raadsleden op locatie kennis te laten maken met alles wat Artiance, Bibliotheek Kennemerwaard en ABC Huis te bieden hebben. Gisteravond kon het gelukkig weer. Na een korte presentatie over het nieuwe meerjarenbeleidsplan en hoe dat aansluit op de speerpunten van de gemeente konden de raadsleden korte 'workshops' volgen van collega's die inzicht gaven in een aantal van onze aansprekende projecten. Ik noem ze hieronder:

SPOT: een creatieve werkplaats voor psychisch kwetsbare jongeren. Een samenwerking tussen Artiance en GGZ Noord-Holland Noord, mede gefinancierd door het fonds Cultuurparticipatie en door de gemeente Alkmaar. Naast één van de kunstdocenten waren er ook vier jongeren die heel goed aan de raadsleden konden uitleggen wat dit project voor hen betekent. Inmiddels hebben we al tussen de 150 tot 180 jongeren geholpen om uit de put te komen en weer focus in hun leven aan te brengen. Zodanig dat ze weer terug kunnen naar school of naar werk.

Groots Alkmaar: een maandelijkse online tv-uitzending voor en door senioren. Een samenwerking tussen Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard De senioren die dit samen met een filmer/regisseur maken legden uit wat ze doen, hoe ze op zoek naar aansprekende culturele activiteiten of instellingen zijn en die maandelijks uitlichten. Op die manier worden ouderen aangemoedigd om er op uit te gaan en cultureel actief te worden of te blijven. De uitzending wordt ook uitgezonden op de lokale tv en heeft zo een groter bereik dan de al 600 kijkers op YouTube.

Kunstschool: Een project van Artiance waarbij mensen met een beperking en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt een vierjarige kunstopleiding kunnen volgen. Tijdens die opleiding worden ze creatief uitgedaagd om zichzelf verder te ontwikkelen en worden hen ook handreikingen gedaan (oa via een workshop van de bibliotheek op het gebied van social media) om hun kunst te vermarkten.

Escape game: Een project van Bibliotheek Kennemerwaard samen met Escape Room Egmond. Door het lezen van een aantal jeugdboeken waarin aanwijzingen zitten voor het op te lossen raadsel worden jongeren aangemoedigd om te lezen. Dit spel wordt op een aantal basis- en vmboscholen gespeeld en maakt kinderen op een andere manier enthousiast voor lezen.

CrossTown Murals: Een project van Artiance waarbij jongeren les krijgen in het maken van graffiti. Vervolgens wordt dit op legale plekken in de stad ook uitgevoerd en wordt er gewerkt aan een soort 'lint' van graffiti kunstwerken door de stad.

De Werkplaats: een project dat nog in de denkfase zit, naar voorbeeld van Plek 3 in bibliotheek Venlo. Een plek waar een rijke leeromgeving wordt nagestreefd en waarvoor Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard subsidie van de gemeente Alkmaar heeft gekregen om een pilot voor 2 groepen kinderen te gaan opstarten. Een plek waar kinderen ondersteund worden in het nastreven van hun dromen, het vlammetje van nieuwsgierigheid en leergierigheid wordt aangewakkerd.

Taalhuis: Een langdurig project van de bibliotheek waarin laaggeletterde inwoners geholpen worden hun taalvaardigheden te verbeteren, geholpen worden digivaardiger te worden en hun rekenvaardigheid te vergroten. Daarin worden ook alternatieve en creatieve methodes gebruikt om de doelgroep te vinden en te bereiken. Zo gaat de bibliotheek er op uit met een bakfiets om in wijkcentra, op markten en andere plekken inwoners op te zoeken die niet uit zichzelf naar de bibliotheek komen. 

Proeftuin De Mare/Jobflow: In de vestiging van de bibliotheek De Mare is een proeftuin gestart als samenwerking tussen Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard. We gaan met inwoners in gesprek over waar hun behoefte ligt. Het project JobFlow richt zich specifiek op jongeren zonder startkwalificatie. Om hun aandacht te vangen maken we gebruik van oa VR-brillen, iets wat ze leuk en spannend vinden en waarmee ook spellen kunnen worden gespeeld of ontwikkeld. Zo trekken we de jongeren de bibliotheek binnen en kunnen we samen met hen ontdekken wat hun dromen en ambities zijn en wat ze nodig hebben om die te vervullen. 

Al met al was het een volle avond en hebben we nog niet de helft laten zien van wat Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard samen en ieder afzonderlijk doen. Tijdens de rondleiding bij Artiance kon er nog het één en ander worden getoond wat er aan muziek, theater en andere lessen wordt gegeven. Bij de bibliotheek zagen de raadsleden hoe het gebruik veranderd is door het leescafé, de bezoekers aan de leestafel en de studerende jongeren. Na afloop gaven de raadsleden aan dat ze het heel informatief was, dat er eigenlijk te weinig tijd was om alles in zich op te nemen. Nou dan doen we het volgend jaar gewoon weer! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten