woensdag 22 april 2020

Hoe houden we onze leden vast in de coronatijd?

Sinds 16 maart zijn al onze vestigingen gesloten voor het publiek. Sindsdien hebben we, net als veel collega bibliotheken onze online-diensten in de etalage gezet, zoals ze onlinebibliotheek, de luisterboeken en Thuisbieb. Daarnaast hebben we een keur aan andere diensten ontwikkeld, zoals een poëzielijn, tips en trucs voor ouders en leerkrachten om kinderen lekker aan de slag te gaan, een videolab van onze leesconsulenten met ideeën voor het onderwijs, coderdojo's online, online leeskringen etc etc. Heel veel om onze leners tegemoet te komen in het gemis van het bezoek aan de bibliotheek.
Pixabay

Sinds vorige week hebben we ook een afhaal- en brengbieb, zodat mensen weer boeken of andere materialen kunnen lenen. De behoefte aan papieren boeken leeft (nog steeds). Vooral van oudere leners kregen we de vraag of we alsjeblieft niet toch iets konden regelen. Van een aantal scholen kwam ook de expliciete vraag naar papieren boeken. Want kinderen zitten in deze tijd van thuisonderwijs al heel veel achter een scherm, dus is het fijn als er ook gewoon een papieren boek voor handen is. Al die extra diensten die we opzetten kunnen over het algemeen rekenen op steun- en dankbetuigingen van onze leners.

We vinden het natuurlijk heel vervelend dat onze leners niet gebruik kunnen maken van de bibliotheek zoals ze gewend zijn. Gelukkig zijn onze leden trouw en hebben we weinig tot geen signalen ontvangen van mensen die hun lidmaatschap willen opzeggen of die om restitutie vragen van het abonnementsgeld. Wij willen de trouw belonen en daarvoor hebben onze medewerkers een mooi gebaar bedacht dat wordt aangeboden onze leners.

Elke lener krijgt een 'upgrade' naar een hoger abonnementstarief, met de bijbehorende voordelen voor een periode van drie maanden. Dus onder andere meer kunnen lenen, voor een langere periode, en dat komt straks mooi uit als de bibliotheek weer open mag gaan. We gaan er voorlopig vanuit dat dit toch wel voor de zomervakantie is. Voor de leners die al een luxe-abonnement hebben bieden we aan dat zij een gratis mini-abonnement aan iemand cadeau kunnen geven. Deze leners zijn vaak de zogenaamde 'heavy users', grootgebruikers, die naar wij aannemen het genot van een bibliotheekabonnement ook graag aan een ander gunnen. Geven wij ze mooi de gelegenheid toe om ook andere enthousiast te maken voor de bibliotheek. Snijdt het mes aan twee kanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten