woensdag 4 maart 2020

Kom mee naar buiten allemaal

We zeggen zo vaak dat de bibliotheek laagdrempelig is. Dat is ook zo, maar niet voor iedereen. Voor mensen waarvoor lezen een opgave is, is de bibliotheek een ontzagwekkende en misschien wel angstaanjagende plek. Dan is het belangrijk om buiten de muren van de bibliotheek contact te leggen met deze mensen. Onder het motto: "De bibliotheek komt naar je toe..." Op zoek naar wat in ons vakjargon 'vindplaatsen' heet voor doelgroepen die we willen bereiken maar dat niet doen. Soms leg je makkelijk contact en kom je snel tot een plan, soms moet je jaren investeren in het warm houden van de relatie.

Afgelopen dinsdag was ik op bezoek bij WNK (Werkvoorzieningsschap Noord-Kennemerland). WNK detacheert en biedt werk aan mensen met een arbeidsbeperking. Ik denk dat het zeker zes of zeven jaar geleden was dat ik met een collega op bezoek ging bij de directeur. Een gesprek over wat we voor elkaar konden betekenen. Wij, van de bibliotheek, waren in de vaste overtuiging dat we heel wat konden doen voor de medewerkers van het WNK. Dat vond de directeur ook, maar.... hij had geen geld. Het WNK zat midden in een heroriëntering, net als alle andere sociale werkplaatsen in Nederland. Er was geen budget om zijn mensen iets extra's aan te bieden. Geen scholingsbudget, geen ruimte om medewerkers is werktijd een cursus te laten volgen. Toch hebben we toen een proef gedaan door tijdens de pauzes korte workshops aan te bieden op het gebied van digitale vaardigheden. Dat werkte helaas niet, de medewerkers hadden onvoldoende tijd om te eten én nog een workshop te volgen. Einde pilot.

Maar het bleef knagen bij ons en bij WNK. En toen de economische wind ging draaien, en er meer ruimte kwam bij WNK en bij de bibliotheek gingen we toch weer met elkaar in gesprek. In september 2019 zijn we begonnen met één oefengroep Klik en Tik. Nu zeven maanden verder zijn er drie groepen Klik & Tik of een andere digitale oefengroep, én een taaloefengroep actief bij WNK. Zestig certificaten werden dinsdag overhandigd aan de trotse cursisten. Sommigen hadden wel acht of negen certificaten weten te behalen!

Het was een groot genoegen om al die medewerkers van het WNK glimmend van genoegen te zien met hun 'diploma's'. Het was mooi om wethouder Antoine Tromp van Bergen als toeschouwer erbij te hebben. Het was fijn dat raadslid Katinka Kerssens de certificaten wilde overhandigen, dat maakte het nog wat specialer. Het was een groot plezier om de collega's van bibliotheek Kennemerwaard vol betrokkenheid mee te zien glimmen met de cursisten. Het loont om naar buiten te gaan....!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten