woensdag 16 oktober 2019

Je kan het niet vaak genoeg vertellen

7 en 8 oktober was ik in Brussel, vergezeld door Erica en Sanneke van bibliotheek Kennemerwaard.  Erica en Sanneke zijn twee van onze bibliothecarissen die gepokt  en gemazeld zijn in digitale vaardigheden zoals kinderen leren programmeren.  We waren te gast bij het Europees Parlement via Public Libraries 2030.
Op maandagmiddag eerst een ontmoeting met de Lighthouse Libraries, bibliotheken uit heel Europa die samen willen werken, ideeën willen delen en die voorop willen lopen in ontwikkelingen. Er werden presentaties gegeven ter plekke of via een Zoom verbinding.  Het is goed om ideeën uit te wisselen, niet overal het wiel opnieuw uit te vinden.  Samen kom je verder en binnen Europees verband kun je dan ook nog gezamenlijk projecten op pakken.

Op dinsdag was de 'tentoonstelling ' Generation Code, waar verschillende bibliotheken aan hun europarlementariërs laten zien wat bibliotheken allemaal doen op het digitale gebied en hoe dat de doelen van Europa ondersteund op terreinen als innovatie, internetveiligheid, educatie, leven lang leren, werkgelegenheid. Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe bibliotheken innoveren, en inspelen op de veranderingen in de samenleving. Zo was er een presentatie van een Sloveense bibliotheek met een digitaal fotoproject,  FERS uit Friesland met hun Data detox kit, Keulen met hun robot, Litouwen met een virtual reality project, een Belgische bibliotheek met een project ten aanzien van het meten van luchtkwaliteit door burgers, en bibliotheek Kennemerwaard met onder andere onze rupsrobot.

Het was alle bibliotheken gelukt om Europarlementariërs uit te nodigen om langs te komen. Van de Nederlandse Europarlementariërs kwamen Jeroen Lenaers en Samira Rafaela langs. Beiden waren zeer geïnteresseerd en gaven aan dat ze de rol van bibliotheken in het digitale domein zeer ondersteunen. En dus zeg ik maar steeds dat je niet vaak genoeg kunt vertellen aan beslissers wat het belang van bibliotheken is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten