Concept car Audi 2008 |
Later die maandag had ik een gesprek met een viertal ondernemers, een hoofdredacteur van een krant, een notaris, een directeur van een game-ontwikkelingsbedrijf en een manager marketing van een grote bank. Mensen die de maatschappij goed kennen, en de ontwikkelingen om ons heen. Mensen die de bibliotheek een warm hart toe dragen en graag met ons in gesprek gingen over de ideeen die wij hebben over de toekomst van de bibliotheek, en de ideeen die zij er bij hebben. Dat sloot mooi aan bij het gesprek dat ik 's ochtends had gehad.
Wat vonden nou die ondernemers van de bibliotheek: veel door jeugd gebruikt, ik kom er zelf niet meer behalve met mijn kinderen, bibliotheek gaat met kleine stappen vooruit, elke keer als ik kom (met mijn kinderen) zie ik wel kleine verbeteringen of veranderingen. Dat was leuk om te horen, de minpunten waren dat ze vonden dat we te weinig aan de weg timmerden met al ons aanbod aan titels, aan lezingen, activiteiten e.d.
Wat we in de toekomst zouden kunnen gaan doen: laad je kernwaarden opnieuw. Als je bent voor vrije toegang tot informatie, educatie, cultuur hang je dan niet op aan je materialen, zorg dat je gaat omdenken en andere middelen gaat inzetten. Zorg dat je naast de taken die wij (de ondernemers) beschouwen als een overheidstaak (leesbevordering, mediawijsheid) voldoende andere, extra programmering hebt waarmee je je kunt verbinden aan het bedrijfsleven en waarmee je extra inkomsten genereert. Organiseer 'lawaai' in je bibliotheek, maak je zelf spraakmakend, inspirerend door samen met krant en lokale tv/radio actuele debatten te organiseren. Organiseer kinderfeestjes rondom thema's van kinderboekenhelden, verbindt online met offline, en probeer meer gebruik te maken van e-commerce. Maak levering aan huis tegen betaling mogelijk, wordt zelf uitgever als de uitgever jou probeert uit de markt te drukken, bewandel een tweesporenbeleid met fysiek en digitaal.
Al met al heel wat 'food for thought' waar we in Kennemerwaard de komende tijd stevig op zullen kauwen.