Terwijl ik wat zat de klooien met subscriptions op rss feeds zag ik in eens de knop Google Trends in de linkerrij staan. Aangezien ik ook vaak de neiging heb om dan te klikken als iets mij intrigeert (net zoals ik ook tijdens wandeltochten wel eens achter en over schuttingen wil kijken of daar nog wat spannends te zien valt ;-), klikte ik en was blij verrast. Wat handig zo'n statistiekje van je rss feeds en of je er wel op kijkt en alles leest. Ik dacht dat ik dat zelf allemaal een beetje bij moest houden, gelukkig doet Google dat voor mij. Ever so handy! Ik word er ook gelijk wat luiig van denk ik... geen energie meer verspillen in de sites die ik toch niet lees, of waar niet veel op gebeurt. Dus collega 23 dingers die niet veel bloggen, pas op voor je weet worden jullie rucksichlos door de statistieken in het verdomhoekje gezet ;-)
Wat de statistieken zouden kunnen opleveren voor ons werk zie ik zo even niet. In ieder geval niet voor onze eigen dienstverlening. Wel wat het kan opleveren voor het bijhouden van (vak)informatie voor je zelf via websites. Daar is het wel handig voor. En ja natuurlijk ook voor mediawijsheidscursussen... om het over te dragen. Dat wel.
vrijdag 26 maart 2010
donderdag 25 maart 2010
debiliothecaris
Op speciaal verzoek van "Angel" maak ik in plaats van haar een mailtje te sturen met de tekst van "Debiliothecaris" een blog met de link naar de tekst van dit prachtige spottende lijflied van bibliothecarissen. Gemaakt door Baflo Bill, of Rooie Rinus en PĂ© Daalemmer. En dan probeer ik alvast wat vooruit te lopen en kijk of ik ook een geluidsfragment kan toevoegen via last.fm maar dat lukt me nog niet. Daar zal ik "Angel" toch even voor nodig hebben. Maar jullie kunnen alvast genieten van de tekst. Ik heb het destijds toen onze Geronimo 25 jaar in dienst was voor haar gezongen, of was het voor Marja S? Nou ja, hun jubileum werd tegelijkertijd gevierd en ter gelegenheid daarvan heb ik mijn beste zangkwaliteiten van stal gehaald.... ahum... gelukkig wilde iedereen wel mee doen met het refrein anders had ik daar al vals zingend in mijn eentje staan schutteren. Aan de andere kant... wie kan er nou zeggen dat de directeur het lijflied van bibliothecarissen voor hem/haar heeft gezongen ;-) Of zullen we met z'n allen voor een ander lijflied gaan? Ik wil er wel een discussie over starten? Welk lied vertolkt het beste waar de bibliotheek voor staat? Hmmm... is misschien wel een leuke ook voor ons beleidsplan! Jongens, meisjes... wie helpt me?
woensdag 24 maart 2010
rss feeds revisited
Ik heb er twee dagen over gedaan om uit te vinden hoe ik de feed van de 23 dingen site van Kennemerwaard moest toevoegen aan Google reader. Ik vond het behoorlijk verstopt, of het ligt aan mij natuurlijk. 't Is uiteindelijk gelukt. Beetje zoeken voor gevorderden was het wel ;-) Nu snel afsluiten en opslaan want het MT begint.
dinsdag 23 maart 2010
sociale netwerken
Via de nieuwsbrief van InformatieProfessional een interessant bericht opgedaan. Meer dan 70 % van de internetgebruikers maakt gebruik van sociale netwerken op het web. Dat zijn grote cijfers. Wij zullen ons al bibliotheek dus ook veel meer moeten gaan manifesteren op het web, in de sociale netwerken. Onze klanten en niet klanten bevinden zich daar. Om in spionagetermen te spreken: infiltreren.
rss feeds
keurig een pagina aangemaakt op google reader. Zodra ik hem sluit staat hij dan weer niet meer op mijn igoogle pagina. Ik doe vast iets fout. Nog even doorpuzzelen. A ja, gevonden in de toolbaar onder 'meer'. Dit wordt natuurlijk een gevalletje 'meer' in overtreffende trap. Nog meer informatie, ik dacht dat ik met mijn invulling op mijn googlestartpagina door Edwin Mijnsbergen te volgen) waarvan ik heel erg benieuwd ben wat hij gaat doen nu hij bij de ZB weg gaat, en Jan Klerk te volgen wel een aardig beeld had van wat er zo allemaal speelt in bibliotheek- en medialand. En dan volg ik natuurlijk mijn collega 23 dingers uit de groep, ik volg de tweets van Ton de Kruijff, leuke buren zijn altijd interessant ;-) en Marc Deckers, ook altijd goed voor af en toe een knuppel in het hoenderhok. Nou, dan heb ik genoeg te verstouwen op een dag en kan ik wel spreken van infobesitas.... snel weer een rondje hollen om het hoofd leeg te krijgen. Misschien moet ik nog maar een site op zoeken die tips geeft voro timemanagement, en yoga of zentrucs ;-)
maandag 22 maart 2010
de helpende hand
Al klungelend, ja zo voel ik het, worstel ik mij door de eerste beginselen van web 2.0 heen. Ik zie nu al dat het geweldig zou zijn als wij als bibliotheekmedewerkers deze vaardigheden allen onder de knie zouden kunnen krijgen. Hoeveel mensen zouden we dan niet kunnen helpen? Inloopuren voor mensen met webproblemen. En dat hoeven we dan misscien niet alleen te doen, kunnen we wellicht ook samen met ROC leerlingen, leuke maatschappelijke stage, en met Seniorweb of het Gilde. En zo andere mensen op web 2.0 vaardig maken. Want als je de techniek eenmaal beheerst en je hebt een leuke hobby, je weet dingen, kun je die wereldwijd bekend maken. Je ervaring delen, bijdragen aan deze maatschappij. Dat zou toch prachtig zijn als de bibliotheek daarin haar rol als spin in het web en als vrije toegangspoort tot informatie op een nieuwe manier vorm kan geven.
zondag 21 maart 2010
diavoorstelling
ik dacht dus net als "Angel" fijn een diavoorstelling van mijn tripje naar Madrid, met mijn studievriendinnenclub van de BDA op mijn blog te kunnen zetten, want het stond ten slotte als openbaar album op Picasa. Nou mooi niet. Loop ik weer tegen mijn digitale grenzen aan. Ik krijg het niet voor elkaar. Niet zoals ik wil in ieder geval, een beetje onopvallend aan de zijkant. Nee hoor, nu wordt het een blogbericht. Dat lukt me dan wel. Terwijl mijn lief een bodempje whiskey voor me inschenkt en deze dag al weer een uur oud is, ga ik er voor deze avond een punt achter zetten voor ik er een punthoofd van krijg ;-)
achterstallig onderhoud
herkennen jullie dat? Vreselijk achterlopen met het inplakken van je vakantiefoto's? Ja dat is ouderwets, tegenwoordig heb ik ze meestal digitaal en zet ik ze in een mapje. Show ze aan een aantal vrienden en familieleden en daarna staan ze digitaal te verstoffen op mijn laptop of extra harde schijf. Vanavond heb ik mijn IJslandfoto's geselecteerd en heb er een foto-album van gemaakt dat de HEMA (good old HEMA) voor mij in een glanzend boek zal printen en samenvatten. IJsland 2009, het is nog niet zo lang geleden, dus ach..het is relatief.
Ik zal wel een beetje ouderwets zijn, ik vind het over het algemeen toch net ff iets makkelijker om aan vrienden of familie die foto's van een vakantie willen zien een boek uit de kast te grijpen dan mijn pc op te starten en ze de foto's te laten zien. In een fotoboek maak ik een selectie, maximaal 40 pagina's biedt de HEMA maar, en anders moeten het er twee worden. Ik heb bv van IJsland, want heel bijzonder en aanrader, ook een powerpoint gemaakt. Dat laat ik echt alleen de echt geinteresseerder zien want zo'n presentatie duurt best lang.
Dat is ook mijn dilemma als het om al deze nieuwe 'gadgets' gaat. Hardstikke leuk, vooral voor 'Johnny the selfkickers'' ;-) maar hoeveel tijd besteed de gemiddelde bezoeker van een site nou aan het bekijken van allerlei filmpjes, foto's e.d. Aan de andere kant weet ik van me zelf dat als ik echt geinteresseerd ben in een onderwerp ik een behoorlijke tijd kan surfen op het net, en door kan klikken op sites, een lezing kan bezoeken en aan iemands lippen kan hangen, of een documentaire kan bekijken. Het gaat er dus om de juiste snaar te weten te treffen. En die is divers. Daar ligt wat mij betreft een enorme uitdaging voor ons als bibliotheekbranche. Niet alleen foto's van onze activiteiten op onze websites zetten. Ook weten waar interessante docu's zijn te vinden, digitale dossiers maken over actuele onderwerpen. Doen wat we altijd hebben gedaan, nl. informatie selecteren op actualiteit, betrouwbaarheid en breedheid. En dan niet volstaan met een klant de deur uit helpen met een boek, nee nu geef je de klant een link naar een digitaal dossier waarin hij/zij allerlei interessantie filmpjes vindt, websites, foto's, blogs met persoonlijke verhalen en als het ff kan tweets met de meest up to date nieuws over dat onderwerp. Er is nog een wereld te winnen. Bibliothecarissen alle landen verenigt u, dit kunnen we niet alleen!
Ik zal wel een beetje ouderwets zijn, ik vind het over het algemeen toch net ff iets makkelijker om aan vrienden of familie die foto's van een vakantie willen zien een boek uit de kast te grijpen dan mijn pc op te starten en ze de foto's te laten zien. In een fotoboek maak ik een selectie, maximaal 40 pagina's biedt de HEMA maar, en anders moeten het er twee worden. Ik heb bv van IJsland, want heel bijzonder en aanrader, ook een powerpoint gemaakt. Dat laat ik echt alleen de echt geinteresseerder zien want zo'n presentatie duurt best lang.
Dat is ook mijn dilemma als het om al deze nieuwe 'gadgets' gaat. Hardstikke leuk, vooral voor 'Johnny the selfkickers'' ;-) maar hoeveel tijd besteed de gemiddelde bezoeker van een site nou aan het bekijken van allerlei filmpjes, foto's e.d. Aan de andere kant weet ik van me zelf dat als ik echt geinteresseerd ben in een onderwerp ik een behoorlijke tijd kan surfen op het net, en door kan klikken op sites, een lezing kan bezoeken en aan iemands lippen kan hangen, of een documentaire kan bekijken. Het gaat er dus om de juiste snaar te weten te treffen. En die is divers. Daar ligt wat mij betreft een enorme uitdaging voor ons als bibliotheekbranche. Niet alleen foto's van onze activiteiten op onze websites zetten. Ook weten waar interessante docu's zijn te vinden, digitale dossiers maken over actuele onderwerpen. Doen wat we altijd hebben gedaan, nl. informatie selecteren op actualiteit, betrouwbaarheid en breedheid. En dan niet volstaan met een klant de deur uit helpen met een boek, nee nu geef je de klant een link naar een digitaal dossier waarin hij/zij allerlei interessantie filmpjes vindt, websites, foto's, blogs met persoonlijke verhalen en als het ff kan tweets met de meest up to date nieuws over dat onderwerp. Er is nog een wereld te winnen. Bibliothecarissen alle landen verenigt u, dit kunnen we niet alleen!
vrijdag 19 maart 2010
daar gaan we weer
nu ik met 23 dingen begonnen ben, zal ik mijn blogaccount moeten revitaliseren. Ooit aangemaakt en vervolgens laten versloffen. Zoals ik het lezen van een goed boek ontzettend laat versloffen. Nu net "Duel" van Zwagerman, toch echt geen dikke pil ;-) uitgelezen. Vroeger in een dag uit, daar heb ik nu echt 5 dagen over gedaan! Ontstellend. De infobesitas slaat ook bij mij toe. Een ouderwetse krantenlezer ben ik, De Volkskrant en Het Noord-Hollands Dagblad. Elke dag doe ik mijn best het wereld en lokale nieuws tot mij te nemen, en hoe vaak komt het er niet op neer dat ik koppen snel. Ik ben al blij als ik 's ochtends onder het nuttigen van mijn bak muesli de voorpagina heb gelezen.
En nu ga ik zelf weer toevoegen aan de informatie-overload ;-) Waar natuurlijk al een stevige aanname in zit, alsof mijn belevenissen voor veel mensen interessant zouden zijn. Nou ja, voor mijn collega 23 dingers mag ik toch hopen dat zij heel gespannen zullen lezen wat de belevenissen van hun directeur zijn. Waar loopt zij nou tegen aan en zou ze zich er wel een beetje voor inzetten of gaat ze zich er met een jantje van Leiden van afmaken. HMPF! De directeur geeft helemaal geen goed voorbeeld... oei oei oei.... hier liggen hoge verwachtingspatronen dat voel ik nu al... en zware last op mijn schouders LOL!
En nu ga ik zelf weer toevoegen aan de informatie-overload ;-) Waar natuurlijk al een stevige aanname in zit, alsof mijn belevenissen voor veel mensen interessant zouden zijn. Nou ja, voor mijn collega 23 dingers mag ik toch hopen dat zij heel gespannen zullen lezen wat de belevenissen van hun directeur zijn. Waar loopt zij nou tegen aan en zou ze zich er wel een beetje voor inzetten of gaat ze zich er met een jantje van Leiden van afmaken. HMPF! De directeur geeft helemaal geen goed voorbeeld... oei oei oei.... hier liggen hoge verwachtingspatronen dat voel ik nu al... en zware last op mijn schouders LOL!
Abonneren op:
Posts (Atom)