woensdag 6 juli 2022

Espoo bibliotheek, studiereis Finland

 

Lippulaiva library in Espoo. Espoo is een voorstad van Helsinki. Deze bibliotheek is een flagship store, of in goed Nederlands het vlaggenschip van deze wijk in Espoo. Ze hebben zich laten inspireren door Oodi en andere bibliotheken in Scandinavie zoals Dokk1 en de Deichmann bibliotheek in Oslo. Het ziet er overigens totaal anders uit dan Oodi of Dokk1, Deichmann ken ik (nog) niet. 

De inrichting van de bibliotheek is in co-creatie met inwoners bedacht. De bibliotheek is gevestigd op de bovenste verdieping van een groot winkelcentrum. Zelf ben ik daar nooit zo'n groot voorstander van om een bibliotheek niet op de begane grond te huisvesten. Ja, de vierkante meters zijn er waarschijnlijk prijziger maar je verliest echt een gedeelte van je aanloop omdat mensen je moeilijker weten te vinden. De spontane binnenloop zal minder zijn omdat je er 'naar toe moet'. Dat gezegd hebbende was de bibliotheek op een doordeweekse middag best goed bezocht.

Het is qua uitstraling een warme bibliotheek met veel hout. Op de kinderafdeling is onder andere een kleine glijbaan, baby- en peuterboeken staan in bakken op hun hoogte dus op de grond.  Er is zelfs een kleine klimmogelijkheid op de kinderafdeling. Het is een combinatie van kunnen bewegen met kunnen zitten of hangen. De glijbaan heeft de bibliotheek te danken aan een meisje dat op de vraag; 'waar zou je nou echt gelukkig van worden als dat in de bibliotheek zou zijn' antwoordde: 'van een glijbaan'. Ze hebben wellicht wijs geworden door ervaringen zoals die van Rozet er voor gekozen om een heel kleine glijbaan te maken ;-) Er staan stoelen aan de zijkant van de peuter- en kleuterhoek zodat ouders daar kunnen zitten en naar hun kinderen kunnen kijken. En natuurlijk kun je daar ook voorlezen. 


Er zijn veel lees- en studieplekken, met een ouderwetse leeszaal uitstraling.  Gehoorgevend aan de wens van duurzaamheid is het meubilair gedeeltelijk gerecycled, opgeknapt en opnieuw bekleed. Het ziet er moet ik eerlijk zeggen heel gelikt uit, niet alsof het uit de kringloopwinkel komt. Maar misschien is het inderdaad wel het oude meubilair van de bibliotheek dat is opgeknapt.

Voorin de bibliotheek zit een speelruimte en een creativiteitshoek met mogelijkheid om zelf te schilderen en spelletjes te spelen zoals tafelvoetbal en gaming. Dat beantwoord duidelijk aan een vraag, er zitten de nodige jongeren en kinderen te spelen. Ik sla wel aan op de creativiteitshoek, een wand waarop kinderen met krijt en verf lekker kunnen tekenen en schilderen. Dat lijkt me wel iets voor in onze verbouwplannen in Alkmaar voor het ABC Huis.


Ook hier is een keuken waar gezamenlijk gekookt kan worden. Ik vind het opvallend dat dit blijkbaar redelijk gebruikelijk is in de Scandinavische of in ieder geval Finse bibliotheken. Ik vind het mooi, je kunt hier van alles rondom koken en gezond eten organiseren maar ook het publiek uit nodigen om gebruik te maken van de keuken. In plaats van de huiskamer van de stad de woonkeuken van de stad worden. DĂ© plek waar in de meeste huizen met een woonkeuken iedereen zich verzameld om tijdens het koken (of het kijken naar koken ;-) bij te praten over de dag en daarna gezamenlijk de maaltijd te genieten. 

We krijgen van het team een korte uitleg over hoe ze in de bibliotheek contact hebben met de basisscholen in hun werkgebied. Espoo kent een cultureel programma voor alle scholen waarin ze kennis maken met diverse kunstvormen. Daarnaast is er een apart bibliotheekprogramma waarin ook elk kind elk jaar kennis maakt met de bibliotheek. En dan is er ook zo’n programma voor sport. Het is wel bijzonder om te horen dat de bibliotheek dus zo belangrijk wordt gevonden dat er een apart programma voor is waar alle scholen ook op intekenen en dat dit niet onder het cultuurprogramma wordt gestopt. Tijdens de kennismaking krijgen de kinderen les in zoeken in de catalogus en programma's rondom leesbevordering. Een programma zoals De Bibliotheek op School kennen ze niet, de leesvaardigheid ligt hier hoger dan in Nederland.