In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking last van eenzaamheid, somberheid, nerveus zijn of in de put zitten. In de coronatijd blijkt dat met name onder jongeren en jongvolwassenen deze gevoelens toenemen. Ik schreef al eerder over het project SPOT van Artiance, over hoe met de inzet van kunst en cultuur jongeren geholpen worden hun leven weer richting en zin te geven. Kunst en cultuur doen er toe! Juist ook in deze tijd. En dan ben ik blij dat ook vanuit de wetenschap hier onderzoek naar wordt gedaan en ons 'buikgevoel' en 'gezond boerenverstand' (want dat snapt toch iedereen) gestaafd wordt met cijfers. Critici op cultuur en degene die alles van waarde alleen in geld uitgedrukt willen zien denken al snel dat 'je toch wel een film thuis op de bank kunt kijken' en dat kunst 'voor de leuk' is en als overtollige franje in het leven in tijden van (financiële) nood als eerste kan worden geschrapt. Voor die critici verwijs ik graag naar het artikel op het platform Sociale Vraagstukken waarin duidelijk wordt uitgelegd dat actieve kunstbeleving doet voor de mentale gezondheid van mensen.
Wanneer je mentaal in balans bent besteed je meer aandacht aan andere aspecten van je leven zoals een gezonde leefstijl, kun je beter met tegenslagen om gaan, beweeg je meer en ben je minder vatbaar voor verslaving aan drugs of alcohol. Allemaal elementen die er voor zorgen dat je minder aanspraak hoeft te doen op de gezondheidszorg en dat je productiever kunt zijn (voor degene die het dan toch weer in euro's zouden willen vertalen ;-)).
Ik schreef al eerder op sociale media over het project SPOT van Artiance. Een project waarin jongvolwassenen, door henzelf geïnitieerd, onder begeleiding van kunstenaars en een professional van de GGZ kunnen experimenteren en ontdekken waar ze goed in zijn. Het is een vrijplaats voor de jongeren waarin ze zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen zonder dat ze in een stramien van een cursus of therapie worden gedwongen. IK vind het zo mooi dat jongeren zelf met de vraag zijn gekomen bij Artiance, zoekend naar een manier om richting te geven aan hun gevoel dat ze met de ziel onder de arm liepen. Zo mooi dat Artiance samen met de GGZ hier ruimte voor heeft gemaakt. Daardoor voelen de jongeren en jongvolwassenen zich gezien en gekend en ervaren ze een groeiend gevoel van eigenwaarde. Dat is een cadeau waar ze de rest van hun leven plezier van hebben. Dat zou je iedereen gunnen, ongeacht of je (psychisch) kwetsbaar bent of niet. Kunst werkt!