vrijdag 4 september 2020

Luisteren naar de vraag

 

Het klinkt heel eenvoudig en logisch dat je bij het opzetten van nieuwe dienstverlening luistert naar de vraag die er bij een bepaalde groep inwoners van je werkgebied leeft. Toch is dat in de praktijk best lastig, zeker als het gaat om een groep inwoners die hun vraag niet goed onder woorden kan brengen. In ons werkgebied hebben we een groep inwoners die nadat ze een inburgeringscursus hebben gedaan deze niet hebben gehaald en inburgeraars die bezig zijn met een inburgeringscursus en waarvan nu al verwacht wordt dat zij deze waarschijnlijk niet zullen gaan halen. De eerste groep heeft een vrijstelling gekregen voor het behalen van het inburgeringscertificaat, maar zijn wel gewoon inwoner van Nederland met een verblijfsstatus. De tweede hoopt daarop.

Als bibliotheek Kennemerwaard zijn we betrokken bij een pilot met een aantal maatschappelijke organisaties waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, de werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, HalteWerk (arbeidsbureau) en WNK (re-integratie trajecten en sociale werkplaats) en de organisaties waar de tweede groep nu een inburgeringscursus volgt. We gaan samen kijken hoe we deze mensen kunnen helpen om taalvaardiger te worden én meer zelfredzaam. Want ook al zou het deze mensen niet lukken om de inburgeringscursus te halen en voor degenen die het niet gelukt is en een vrijstelling hebben gekregen, we willen als samenleving wel heel graag dat deze medelanders zich wel kunnen redden in onze maatschappij.


Het is een groep die door hun gebrekkige kennis van de taal ook een gebrekkige kennis van onze samenleving heeft. Het is een groep die zich misschien niet eens altijd bewust is van hun vraag of behoefte aan een netwerk en aan zelfredzaamheid. De meeste mensen vinden het fijn om (een bepaalde mate van) zelfredzaam te zijn. Daar gaan we dus in de pilot naar op zoek. Kleinschalig, maatwerk, persoonlijke begeleiding.  We gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om iemand taalvaardiger te maken en ook welke mogelijkheden er zijn om iemand aan werk te helpen. Als dat laatste niet lukt of kan wat voor andere activiteiten iemand kan verrichten. Het hebben van werk of vrijwilligerswerk geeft veel kansen om in onze samenleving te participeren, een sociaal netwerk op te bouwen en zelfredzamer te worden. Luisteren naar de vraag en de behoefte van de inburgeraar en daarop inspelen. Een mooi samenwerkingsproject waarin alle partijen hun expertise inbrengen, de puzzel leggen zogezegd en kijken naar de behoefte van een nieuwe landgenoot. Zo dragen we een stukje bij aan een inclusieve samenleving.